- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва је наш пријатељ: Нови председник Ирана послао „поруку новом свету“

© AFP 2023 / ATTA KENAREМасуд Пезешкиан
Масуд Пезешкиан - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2024
Пратите нас
Пекинг и Москва су подржавали Техеран у тешким временима, Иран дубоко цени то пријатељство, изјавио је новоизабрани председник Ирана Масуд Пезешкијан.
Пезешкијан је објавио чланак у листу „Техеран тајмс“ под називом „Моја порука новом свету“. У њему је говорио о Русији, Украјини, Кини, али и односима са Западом.
„Русија је важан стратешки савезник и сусед Ирана и моја администрација ће наставити да шири и јача нашу сарадњу. Наставићу да посвећујем приоритетну пажњу билатералној и мултилатералној сарадњи са Русијом, посебно у оквиру структура као што су БРИКС, ШОС и Евроазијски економски савез“, наводи нови председник Ирана.
Он је истакао да Иран тежи миру за народе Русије и Украјине.
„Моја Влада ће активно подржавати иницијативе усмерене на постизање тог циља“, прецизира Пезешкијан.
Такође је навео да одбрамбена доктрина Ирана не подразумева и не садржи одредбе о нуклеарном оружју, стога би САД требало да коригују своју политику према исламској републици.
„Позивам САД да извуку поуке из прошлих погрешних процена и да на одговарајући начин коригују своју политику. Лица која доносе одлуке у Вашингтону треба да признају да политика, усмерена на сукобљавање земаља у региону, није имала успеха, нити ће имати убудуће. Треба да се помире са том стварношћу и избегавају ескалацију тренутне напетости“, поручио је ирански лидер.
Он је истакао да ће Техеран јачати односе са суседима, ствараће „јак регион“, где нико неће доминирати над другима. Рачуна на сарадњу са Турском, арапским земљама и регионалним организацијама.
„Настојаћемо да створимо услове у којима ће наши ресурси бити усмерени на прогрес и развој региона Блиског истока на добробит свих његових земаља“, наводи он.
Иран такође рачуна на конструктиван дијалог са европским земљама.
Погледајте још:
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2024
РУСИЈА
Путин разговарао са новоизабраним председником Ирана: Договорена сарадња
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала