- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Кад најбољи говори о најбољем – на српском језику: „Другачији је од Американаца“

© Sputnik / Лола ЂорђевићНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2024
Пратите нас
Новак Ђоковић, најбољи тенисер свих времена, опширно је говорио о кошаркашима Србије, а нарочито о Николи Јокићу.
„Што се Николе тиче, имамо изванредан однос. Када год можемо да се видимо – видимо се. Он живи у Америци и игра у Денверу, ја путујем по свету и немамо прилику да проводимо време заједно, а волео бих да проводим више времена са њим. Пре свега је сјајна особа, сјајан момак. Веома скроман. Шампион, каквог можда на тој позицији кошарка није видела. Надам се да ће доћи у ту позицију, већ иде ка томе. Невероватно шта је све урадио до сада. Када га кошаркашке громаде попут Шекила О‘Нила или Карима Абдула Џабара, Лери Бирд… Када га они хвале и причају у суперлативима свим могућим, то је нешто што импонује“, рекао је Новак.
Ђоковић је пренео да се недавно срео са Јокићем.
„Имао сам прилику да се видимо у Лос Анђелесу када су победили Лејкерсе, разговарали смо после утакмице. Пуно пажње добија, кошарка је после фудбала планетарно најпопуларнији спорт, а опет пуно времена проводи са својом породицом, најмилијма у Сомбору. Људи се шале на тај рачун, да га не интересује ништа осим коња. Мени је то фантастично. Невероватно је да се у данашње време, када сви траже додатну популарност или повећају своју промоцију, свог бренда и свог имена, он баш контра. Баш жели да се изолује. Воли своју жену, своје дете. Има браћу која га свуда прате и подржавају. То је нешто што се мени јако допада код њега. Зато што је другачији, што није у њиховом фазону, америчком у НБА. Слуша нашу музику са Луком Дончићем и то је, видим, освојило срца и Кајрија Ирвинга и других. Да причају о нашој музици, култури и традицију коју су пренели на њих“, истакао је Ђоковић.
Захвалио се Новак и на томе што је Јокић одлучио да поново заигра за репрезентацију.
„Желим му све најбоље, много ми је драго што игра за репрезентацију. Нико није знао, сви смо били у неизвесности. Хвала му што је у репрезентацији, све нас љубитеље кошарке је обрадовао. Ово је сјајна увертира да су побеидл Французе, једне од највећих конкурената за медаљу. Пре неки дан сам се чуо са Богданом, нашим капитеном и лидером. Њега исто јако волим и поштујем. Невероватно јако посвећен спортиста и тренинзима и опоравку. Шампионски менталитет. Свако кога сам упознао из репрезентације, сјајни момци. Заслужују да цела нација буде уз њих на Олимпијским играма“.
Ђоковић је чуо за подршку коју је добио од селектора кошаркаша Светислава Пешића.
„Пре свега бих се захвалио селектору Пешићу на лепим речима, на подршци. Подршка је узајамна и за репрезентацију и за њега лично. Претпрошле године, када нисам имао могућност да путујем у Америку, провео сам неколико недеља пратећи кошаркашки репрезентацију. Ишао сам да их гледами подржавам у Турској када су играли против Турске, кући у Београду када су играли против Грчке у тим квалификацијама за Светско првенство и пријатељским утакмицама. Био сам неколико у хотелу да их посетим, имао сам дозволу и част да будем са њима када су имали вечеру један дан“, причао је у даху и наставио:
„Седео сам за столом, разговарао са свима укључујући селектором. Мислим да сам се, поготово у том периоду, зближио са свима њима. Однос је приснији. Пратим кошарку читав живот, сви се сећамо кошаркаша наших из деведесетих и двехиљадитих који су освајали медаље. Могу да кажем да сам са пријатељ са момцима као што су Теодосић, Богдановић, Мицић. Ја се Васе сећам јер је његова старија сестра била шампионка у сноуборду. Она је одрастала са мном и мојом млађом браћом на Копаонику. И онда се Васе сећамо када је био јако мали. Сада, да га видим као једног од водећег кошаркаша наше репрезентације, две године најбољег играча у Европи и сада у НБА… Прелепо је видети то. Мало је место Копаоник, одрасли смо сви заједно и успели да остваримо огромне резултате у својим спортовима“, рекао је Ђоковић.
Новак ће у недељу од 15.00 играти у финалу Вимблдона против Карлоса Алкараса.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала