- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

У свету заглављеном у ћорсокаку остаје питање „Идеш ли, роде“ | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2024
Пратите нас
У „Орбити културе“ откривамо зашто је психотерапија најнеопходнија дисциплина нашег доба као и зашто је Петар Кочић вечно жив и актуелан писац.
Како су новинари виђени у модерном друштву? Да ли су то храбри и непоколебљиви борци за правду и истину, досадна њушкала, папараци, боеми, или среброљупци спремни на све да би дошли до добре приче и „пет минута славе“? Колико је стереотипима о новинарима допринела филмска уметност, посебно она која је настајала у Холивуду –нека су од питања на која одговоре нуди недавно објављена књига „Новинарство и филм“ о којој разговарамо са њеним ауторкама Сањом Домазет Даничић и Мајом Вукадиновић.
Зашто је психотерапија једна од најнеопходнијих дисциплина у савременом свету, да ли је данашњем човеку који је усамљенији више него икад често неопходна стручна помоћ да се избори са свакодневним изазовима, у каквом су односу психотерапија и етиком, али и колико опште друштвене околности утичу на наше ментално здарвље – нека су од питања за чијим одговорима трага култна књига „Психотерапија“ Љубомира Ерића. О њеном шестом, допуњеном и проширеном издању разговарамо са проф. др Тамаром Џамоњом Игњатовић, уредником едиције издавачке куће Клио која је објавила ову књигу.
А зашто питање „Идеш ли роде'“ из Кочићеве „Мећаве“ и данас одзвања изнад свих српских планина, нарочито у времену у ком је свет заглављен у ћорсокаку, да ли је свака права истина, па и она поетска, увек на оном терену за који Кочићев Давид Штрбац каже да је „Ни Давидова, ни царска, ни спахијска“ – питамо академика и песника Матију Бећковића, добитника награде „Кочићево перо“.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
У свету заглављеном у ћорсокаку остаје питање „Идеш ли, роде“ | Орбита културе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала