- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

У Сиску служена литургија поводом дана свете деце мученика јастребарских и сисачких

© Sputnik / Лола ЂорђевићПаљење свећа
Паљење свећа - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2024
Пратите нас
У Цркви Свете Петке у Сиску данас је служена литургија поводом обележавања дана новоканонизоване Свете деце мученика јастребарских и сисачких.
Литургију је служио Његово преосвештенство еписком буеносајерски и јужно-централно амерички Кирило, који је администратор Митрополије загребачко-љубљанске.
Ово је прва литургија посвећена новоканонизованој Светој деци мученика јастребарских и сисачких служена на овај датум.
Литургији су присуствовали амбасадор Србије у Хрватској Јелена Милић, председник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац, преживели логораш у дечијем логору у Сиску и Јастребарском Невенка Кончар, као и председник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов.
Након литургије, обишли су дечије гробље у Сиску, где су се окупљени помолили за невино страдалу српску децу у Другом светском рату, преноси РТРС.
У парку Дијана Будисављевић, помен и венац за 2.000 српске деце, положила је Јелена Милић, амбасадор Србије у Хрватској.
Дечији логор у Сиску је отворен 3. августа 1942. године, када је доведено око 1.300 деце из логора Млаке и Старе Градишке. Логор је био смештен у основној школи у Сиску, солани Реис, самостану сестара реда Светог Винка и Соколском дому.
У неколико транспорта до краја октобра 1942. године у Сисак је стигло више од 7.000 српских малишана са подручја Козаре, Баније, Лике, Кордуна и Славоније.
Један од најпотреснијих објављених докумената који говори о умирању недужне деце у Јасребарском је бележница чувара месног гробља Фрање Иловара, који је поступајући према наређењима данима сахрањивао мртве малишане и о томе водио дневник.
Кроз дечји логор Јастребарско од 11. јула 1942. до 26. августа 1942. године, према неким документима, прошло је 3.336 махом српске деце, од тога више од 2.000 са Козаре.
За непуних месец и по дана у овом логору је према "званичним" подацима уморено 768 деце узраста од неколико месеци до 14 година. На споменику је наведен број од 468 уморених заточеника дечјег логора, али права истина можда никада неће ни бити откривена.
Дечији логор у Јастребарском, код Карловца, био је један од неколико логора за српску децу у Независној Држави Хрватској. Основан је под именом "Прихватилиште за децу избеглица" са задатком да се у њему из осталих логора сакупе деца и одгајају у усташком духу, по узору на јаничаре.
Комплекс логора налазио се на три локације у граду Јастребарском.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала