Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Србија и Египат договорили сарадњу на војном нивоу и како да се повећа трговинска размена

© Tanjug / MARKO ĐOKOVIĆПредседник Србије Александар Вучић у посети Египту
Председник Србије Александар Вучић у посети Египту - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучића изјавио је данас у Каиру да је са председником Египта Абделом Фатахом ел Сисијем разговарао о свим важним геополитичким питањима, али и о најконкретнијој билатералној сарадњи између две земље, као и да је посебно важно што је договорена сарадња на војном нивоу.
"Оно што је битно, то је да смо договорили и сарадњу на војном нивоу, војнотехничком, војноекономском, али и у питању преноса технологије сарађиваћемо истовремено, као и војно-војном нивоу", рекао је Вучић новинарима.
Каже да су договарали и како да се повећа трговинска размена две земље, као и размена услуга.
"Потврдили смо да имамо заједничке ставове по важним геополитичким питањима и оно што је за људе најважније то је да имамо, да смо потписали споразум о слободној трговини, дакле имаћемо 30,5 одсто индустријских производа за које одмах по ратификацији споразума можемо да извозимо из Србије без икаквих царина и 87 одсто наших пољопривредних производа које ћемо моћи без царине или значајно либерализовано да извозимо. Укупно преко 10.400 тарифних бројева, за египатске производе ми смо обезбедили 6.075 тарифних линија за производе које могу да извозе у Србију без икаквих царина", рекао је Вучић.
Истакао је да је важно да за привреднике створимо услове у којима они могу да планирају пласирање својих производа дугорочно.

Од септембра крећем на већу афричку и азијску турнеју

Председник Вучић најавио је данас да ће гледати да од јесени крене на једну већу афричку и азијску турнеју и истакао да о значају овог дела света говори и то што су кинески председник Си Ђинпинг, руски Владимир Путин и јапански премијер недавно посетили седиште Арапске лиге које се налази у Египту.
Он је на питање Танјуга о важности посете Египту, рекао да Србија ради заједно са Мађарима, да за сада са том земљом имамо три заједничка представништва у свету, пре свега због смањења трошкова, као и да се договорио са мађарским премијером Виктором Орбаном да две земље покрију 80 до 90 одсто Африке дипломатским представништвима што заједничким што индивидуалним, као и да оснују заједничко спољно-трговинско представништво.
"Ми одавде увозимо калцијум, фосфат, највећи део нашег извоза односи се на дуван за пушење, како се то каже и цигарете „Филип Морис“ су углавном највећи извозник у Египат. То ће све на нивоу ове године бити нешто више, око 120, можда 130 милиона евра, али то није довољно и ми верујемо да можемо да идемо и на 500 милиона, само је важно да видимо, да прво ми повећамо своје могућности и капацитете за извоз", рекао је Вучић.
Он је рекао и да постоји прилика за извоз меса, да би оно могло у неограниченим количинама да се извози, али да је проблем у Србији што људи неће да се баве сточарством.
"Људи покушавају да са мање труда зараде више него да морају да раде 365 дана", приметио је Вучић и додао да све мањи број људи то хоће да ради, тако да ће морати да се дају много веће субвенције за сточарство.
Он је додао да имамо велике прилике и да је после Кине уговор о слободној трговини са Египтом велики аманет људима који знају и који желе да развијају посао.
"Са нама је 40 компанија дошло овде и оне ће имати данас и сутра састанке и верујем да ћемо успети да направимо за будућност нешто више него што је то био случај до сада", рекао је Вучић.
Када се ради о војсци, он је најавио да ће до краја године специјалне јединице Египта доћи у Србију, где ће заједно са српском војском одржавати вежбе, тренирати, дружити се са нашим момцима и девојкама.

Александар Вучић и Ал Сиси - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2024
СРБИЈА
Србија и Египат потписали Споразум о слободној трговини и још 10 докумената о сарадњи
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала