- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Да се зна ко је главни

© AP Photo / Kirsty WigglesworthНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2024
Пратите нас
Српски тенисер Новак Ђоковић данас од 15 сати игра финале Вимблдона против Шпанца Карлоса Алкараса, у мечу који је реприза прошлогодишњег финала и дуелу који би могао да има огроман утицај на целокупну историју светског тениса.
Ђоковић данас има шансу да поправи сопствени рекорд, освоји 25. гренд слем титулу и додатно побегне Рафаелу Надалу (22).
Србин такође жели осму титулу на Вимблдону, колико је освојио рекордер „Ол Ингланд клаба“ Роџер Федерер.
Седмоструки шампион Вимблдона је до финала стигао само пет недеља после операције колена, а на терену се није ни приметило да је Србин имао огромне проблеме на Ролан Гаросу због којих је морао "под нож“.
Операција није оставила трага, па је Ђоковић рутински стигао до финала победама над Витом Копривом, Џејкобом Фернлијем, Алексом Попирином, Холгером Рунеом и Лоренцом Музетијем, док му је у четвртфиналу предао Алекс де Минор због повреде.
Биће ово шести меч између најбољег тенисера свих времена и младог изазивача који се са пуним правом нада да би могао да добаци до висина на којима је Ђоковић.
Србин води 3:2 у победама, а славио је у последња два дуела, која су играна после прошлогодишње победе Алкараса у финалу Вимблдона 3:2 (1:6, 7:6(8:6), 6:1, 3:6, 6:4) за четири сата у 42 минута, што је друго најдуже финале у историји јединог гренд слема на трави.
Из ове перспективе можда делује неважно, али исход данашњег меча може у будућности да се испостави као кључан за рекорд по броју највише освојених грен слем пехара. Ђоковић (37) их има 24, а Алкарас (21) „само" три, али имајући у виду да у његовој генерацији наредних година једино Јаник Синер може да га спречи да осваја гренд слем пехаре, Шпанац би могао да има отворен пут ка обарању Ђоковићевог рекорда по броју најважнијих пехара уколико данас слави.
Занимљиво је да је на данашњи дан, 2019. године, одиграно епско финале између Ђоковића и Роџера Федерера.
Швајцарац је на свој сервис у петом сету имао две везане меч лопте, али их није искористио, па је на крају Србин победио 3:2 (7:6(7:5), 1:6, 7:6(7:4), 4:6, 13:12(7:3)) после четири сата и 57 минута, што је најдуже финале у историји Вимблдона.
Церемонија отварања Светског аматерског првенства у ММА - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2024
СПОРТ
„Српска дробилица“ средила Бразилца – Бојковић наставља доминацију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала