- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Идеја да је Трамп сам себи организовао атентат – бесмислена будалаштина!

© AP Photo / Gene J. PuskarДоналд Трамп са раном после атентата
Доналд Трамп са раном после атентата - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2024
Пратите нас
То да је Трамп сам организовао атентат на себе ради рејтинга је потпуна бесмислица. Видели смо да је атентатор убио једну, а тешко ранио две особе из публике које су стајале иза бине, док је један метак пролетео на неколико милиметара од правца који би био смртоносан, тако да је таква изјава потпуна будалаштина.
Овако аналитичар Бранко Павловић тумачи нагађања да је амерички председнички кандидат Доналд Трамп сам себи „наместио“ атентат ради рејтинга. Павловић на покушај убиства бившег и потенцијално будућег америчког председника гледа као на плод организоване и дуго спровођене кампање мржње „свих против свакога“ која је завладала Сједињеним Државама.
Када је реч о кампањи мржње против Трампа, Павловић подсећа да је она кренула од првог тренутка када је деловало да ће он победити Хилари Клинтон у председничкој трци, па до данашњег дана. Та кампања не престаје и кроз њу се добија могућност регрутовања појединаца који би били спремни и на покушај убиства.

Рођени лидер

Иако Павловић сматра да су службе безбедности заказале дозволивши себи да не контролишу кров са којег постоји визуелни контакт са бином одакле говори штићена особа, односно Трамп, он сам се одлично показао у читавој ситуацији.

Реакција му је била заиста изузетна. Реаговати непосредно након покушаја убиства тако прибрано и одлучно како је Трамп реаговао је нешто што не може да се научи. Или се тако рађате и имате тај лидерски ген у себи или то немате. У том смислу је Трамп на најбољи могући начин реаговао у тој критичној ситуацији, рекао је Павловић за Спутњик.

© Tanjug / AP Photo/Gene J. PuskarАмерички председнички кандидат Доналд Трамп у тренуцима након покушаја убиства
Амерички председнички кандидат Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2024
Амерички председнички кандидат Доналд Трамп у тренуцима након покушаја убиства
Он сматра да ће сада уследити и огроман прилив новца за Трампову кампању која ће доћи од грађана у виду подршке републиканцима. Републиканска партија следеће недеље организује своју конференцију где ће сигурно прикупити страховите овације и подршку. Што се саме кампање тиче, Павловић све ово оцењује као, највероватније, одлучујуће моменте у правцу Трампове победе.
Ово ће утицати на неодлучне да се прикључе гласању за Трампа, а један део оних који нису за Трампа ће рећи да је ово ипак превише. Други део оних који нису за Трампа, а то је ипак велики број људи, говоре редовно како Трампа и њему сличне треба побити. Та идеја да треба убити политичког противника негује се у Америци већ дужи низ година.

Американци задојени мржњом

Америка је, како истиче наш саговорник, страховито задојена мржњом. Павловић подсећа на све шта се дешавало са покретом ,,Блек лајвс метер", који је само један од многих кроз који се доказало да су разни нивои дрштва преплављени мржњом. У свему томе, Трамп је за део америчког народа симбол најгоре и највеће опасности по њихову будућност, што како тврди Павловић, уопште није тачно.

На студентским кампусима долази до премлаћивања организатора трибине који жели да неко ко другачије мисли дође на универзитет и изложи аргументе зашто мисли другачије. То се данас у Америци сматра борбом за слободу. Када таква атмосфера влада међу студентима, доста је лако регрутовати некога ко ће отићи корак даље, узети пушку и убити некога.

Дубока држава или дело појединца?

Бранко Павловић покушај убиства Трампа сматра последицом дубоке државе, али дубоке државе која се отела контроли, где је циљ направити систем у коме нема слободног мишљења. Та машинерија се, каже наш саговорник, не бави никаквим стратешким интересима, већ елиминацијом сваке идеје свакога ко размишља својом главом, што Трамп управо симболизује.

Трамп ће, ако буде председник, водити политику у складу са интересима крупног капитала на приближан начин ономе на који то сад Бајден ради. Неће се ништа променити у односу на Кину, Европу, Израел. Кључне ствари ће остати исте, али је проблем у томе што је Трамп симбол човека са стране и изван система који говори ствари које нису допустиве у том контролисаном политичком миљеу. Зато је он предмет елиминације, а не зато што би водио политку која би наштетила интересима крупног капитала.

Томе да атентат неће утицати на промену Трамповог приступа председничкој кампањи најбоље сведочи, сматра Павловић, његова првобитна реакција, где је он још у првим секундама након атентата јако прибрано реаговао. Трамп практично до краја кампање не мора више ништа ни да уради, осим да не одустане од било чега о чему је до сада говорио и његова победа биће неминовна, закључује Бранко Павловић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала