- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Русија и САД у фази дубоке конфронтације

© Sputnik / Natalia SeliverstovaПоглед на московски Кремљ
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2024
Пратите нас
Русија и Сједињене Америчке Државе налазе се у фази дубоке конфронтације, за сада се не виде предуслови за излазак из тога, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Једном ће доћи и то време“, рекао је Песков новинару Павлу Зарубину.
Према његовим речима, све више земаља у свету не жели да бира између Запада и Русије, већ се залаже за узајамно корисне контакте са свима.
„Све више земаља говори: Не желимо да бирамо, желимо да имамо подједнако блиске или подједнако удаљене односе и са вама и са Русима. Главно је да они (односи) буду са узајамним поштовањем и од обостране користи“, рекао је Песков, коментаришући притисак Запада на земље Глобалног југа у покушајима да изолују Русију на међународној сцени.
Он је подсетио да се колективни Запад није изоловао од земаља Глобалног југа, већ наставља да врши снажан притисак на њих.
Портпарол је додао да ће доћи време када ће бити потребна филигранска дипломатска вештина да се рашчисте „Аугијеве штале“ у односима између Москве и Вашингтона.
Он је, међутим, навео да је још увек могуће пронаћи додирне тачке са Вашингтоном.
„Да то није могуће, професија као што је дипломатија одавно би умрла као непотребна. Сада углавном раде официри и војне дипломате“, додао је Песков.
„Али доћи ће време када ће бити потребна филигранска дипломатска вештина да се рашчисте све ове ‘Аугијеве штале’“, оценио је портпарол.
Како је навео, Русији импонује модел међудржавних односа заснован на узајамном поштовању и обостраној користи.
„То је оно на шта ћемо се ослањати“, оценио је Песков.
Портпарол је подсетио да и Русија сада заузима много трезвенији став према Западу него раније.
„Тада су наши лидери вероватно носили ружичасте наочаре. Чинило им се да могу да верују колективном Западу. Није требало веровати. Сада заузимамо много трезвенији став“, истакао је Песков одговарајући на питање о преговорима руског руководства и НАТО-а 1990-их година.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала