- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Љиља Смајловић за Спутњик: Ово је слика за уџбенике - Трамп пркоси смрти!

© AP Photo / Evan VucciДоналд Трамп
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2024
Пратите нас
„Трамп, обливен крвљу, пркосно диже песницу, док се у позадини вијори америчка застава: очекујем да та слика преплави Америку и уреже се у колективну свест нације“.
Овако новинарка и некадашњи главни и одговорни уредник „Политике“ Љиљана Смајловић предвиђа како ће атентат на бившег америчког председника и актуелног кандидтата на предстојећим изборима у САД, Доналда Трампа, утицати на америчку јавност.
На практичном плану, она очекује да Републиканска странка и њен председнички кандидат освоје и многе бираче који до сада можда нису имали намеру да се 5.новембра појаве на бирачком месту. То свакако не значи да су амерички избори већ завршени, каже Смајловић, али је овим Трамп несумњиво стекао нову предност, и то не само зато што је био мета атентата, већ и због свог држања након напада. Оно што људи верују да су открили о њему и његовом карактеру на основу „инстинктивне, пркосне и незастрашене реакције на покушај атентата“, сматра наша саговорница, само доприносе новој и учвршћују стару подршку коју је уживао код својих бирача.
© AP Photo / Evan VucciДоналд Трамп
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2024
Доналд Трамп
Трампа скоро цела америчка медијска, обавештајна, академска и безбедносна елита већ пола деценије упорно описује као новог Хитлера и диктатора у настајању. Он жестоко узвраћа па неке своје политичке противнике описује као фашисте и комунисте, а неједном и као „гамад“. Такве су ствари опасне и у Америци и код нас. Ако противника годинама проглашаваш за библијско „зло“, будућег Хитлера и тиранина, а чак и политичка наука која се предаје на светским универзитетима одобрава употребу насиља против тиранина, онда није чудо да у ту оптужбу неко поверује, извуче логичан закључак и покуша да спаси нацију од зла, рекла је Смјаловић за Спутњик.
Ипак, наша саговорница наглашава да атмосфера мржње која увелико влада Сједињеним државама не значи да је ико други осим атентатора одговоран за покушај убиства. Ипак, напомиње она, показало је и то у којој мери је политичко хушкање опасна игра, не само у Америци и Словачкој, већ и код нас.
Оптужбе да је атентат „намештен“ део су тог истог политичког хушкања на Трампа какво годинама траје. Какав би монструм наместио игру у којој гину његови гласачи, и то у часу кад све анкете показују да има изборну предност? То је уџбеничка дехуманизација бившег, и можда будућег председника, закључила је Љиљана Смајловић за Спутњик.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала