- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва упозорава: Немачка нема право да поседује ракете дугог домета

© AP Photo / South Korea Defense MinistryИспаљивање ракете АТАЦМС током вежбе јужнокорејске и војске САД
Испаљивање ракете АТАЦМС током вежбе јужнокорејске и војске САД - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2024
Пратите нас
Немачка нема право да распоређује америчке ракете дугог домета на својој територији - то је забележено у послератној документацији, изјавила је председница Савета Федерације Валентина Матвијенко у интервјуу телевизији "Русија 24".
„То је, једноставно, неприхватљиво. Ако погледате све документе из послератног периода, Немачка, према уговорима који су потписани, нема право да има овакво оружје", истакла је она.
Матвијенкова је изразила наду да се то неће догодити, у супротном ће „руски одговор бити оштар и адекватан“.
„То је инструмент Сједињених Држава и колективног Запада да одрже своју хегемонију кроз застрашивање, кроз страх, кроз слање оружја на сва жаришта, организовањем обојених револуција и рушењем режима“, закључила је председница Савета Федерације.
Раније је Берлин саопштио да намерава да заједно са Вашингтоном почне да распоређује нове америчке ракете на немачкој територији које имају калибар да досегну руску територију.
У заједничкој изјави Сједињених Држава и Немачке која је објављена 10. јула наводи се да ће Вашингтон 2026. године почети да распоређује на територији Немачке оружје већег домета од оног који се тренутно налази у Европи. Амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов рекао је да такви планови Вашингтона повећавају вероватноћу трке у наоружању и да могу довести до неконтролисане ескалације.
Ловци Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2024
СВЕТ
Немачка ће почети развој далекометних ракета које могу да погоде Русију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала