- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Нове мере државе - ветар у леђа новопеченим родитељима

© Sputnik / Лола ЂорђевићМама са бебом у шетњи Калемегданом
Мама са бебом у шетњи Калемегданом - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2024
Пратите нас
Министарство за бригу о породици и демографију најавило је измене Закона о финансијској подршци породици са децом и оне би подразумевале давање значајно већих износа новца у виду родитељског додатка. Уместо досадашњих 370.000 динара, држава ће за прво дете издвајати пола милиона динара, а повећани су износи додатка и за друго, треће и четврто дете.
Министарка Милица Ђурђевић Стаменковски изјавила је да ће након измена Закона, родитељски додатак за прво дете износити 500.000 динара. За друго дете се до сада исплаћивало 329.643 динара, док ће сада сума бити повећана на 600.000 са једнократном новчаном помоћи од 130.000 динара. Предвиђена средства за треће дете износе око 2,3 милиона динара уместо досадашњих 1.977.861, док за четврто износи више од три милиона динара.
Ђурђевић Стаменковски је рекла за Спутњик да се ради о бесповратним средствима која ће се она исплаћивати по рођењу детета. До сада је закон предвиђао усклађивање износа на основу индекса потрошње и та усклађивања су вршена два пута годишње, током јануара и током јула. Овим законом се тај износ одмах подиже на 500.000 динара.
Не чекамо да сума достигне износ од 500.000 динара путем усклађивања, јер би то подразумевало да родитељи тај износ морају да чекају, судећи према процењеној стопи инфлације, најмање две и по године. Циљ је да ово буде одговор на поражавајућу демографску слику у Србији. Србија по том питању, наравно, није изузетак у односу на друге европске државе. Ми, подједнако као и друге земље региона и Европе, имамо императив да се супротставимо белој куги која представља највећи изазов за економски и демографски опстанак, као и виталност нације, рекла је Ђурђевић Стаменковски за Спутњик.
© Sputnik / Лола ЂорђевићБеба у колицима
Беба у колицима - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2024
Беба у колицима

Исплата некретнина и допринос кућном буџету

Они родитељи који имају четврто дете самим тим примају додатак и за треће, а упоредо добијају средства на месечном нивоу за треће и четврто дете, објашњава Стаменковски и каже да то на месечном нивоу може представљати значајан допринос кућном, односно породичном буџету.
Још један важан подстицај, како каже наша саговорница, биће и државно исплаћивање дела новца за куповину прве заједничке некретнине. Ово је пројекат на коме Министарство за бригу о породици и Министарство за рад, запошљавање, социјална и борачка питања заједно раде.
Дефинитивно морамо да кроз финансијске подстицаје дамо ветар у леђа свим породицама, родитељима и будућим родитељима у Србији. Из тог разлога јако је важно што ћемо наставити са субвенцијама за куповину прве некретнине за породице са децом. У питању је исплаћивање 20 одсто од укупне вредности саме некретнине у износу до 20.000 евра за њихово прво „породично гнездо“.

Стратешко размишљање

Министарство за породицу кренуће у реализовање пројекта „Канцеларија за породицу“ који ће се спровести у три града која се бирају по томе ко је имао најбољу популациону политику и ко је показао посебан однос према породици и породичним вредностима. Канцеларије ће служити као испоставе министарства, а циљ је да пруже подршку породицама у локалним срединама које често не знају на који начин могу да остваре своја права.
Прича о будућности не постоји без приче о пронаталитетној политици и не постоји без приче о подршци породици. Желимо да видимо каква је визија породице у 2027. години, али и у наредним деценијама. Желимо стратешки да размишљамо и да пројектујемо другачију демографску слику и на томе радимо интензивно.
© Sputnik / Александар Пољков / Уђи у базу фотографијаМајка са дететом
Мајка са дететом - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2024
Мајка са дететом

Имамо ли пара за то?

Средства за све ово не би била исплаћена, каже наша саговорница, уколико постоји процена да она нису доступна, а процењено је да Република Србија може да их издвоји. Тај износ је сукцесивно подизан и у последњих десет година је из године у годину растао.
Ово није скок са нула на 500.000 динара, већ прогресиван раст родитељског додатка. Ова цифра коју смо сада предвидели је цифра коју можемо да исплатимо, а у будућности ћемо, у складу са потребама становништва, инфлацијом и могућностима наше земље, и тај износ повећавати.
Министарка је најавила и нови пројекат са Министарством привреде који ће се бавити подршком женама у руралним подручјима, а које ће их економски оснажити.
Те жене су чувари породице и циљ нашег министарства јесте да породица више не буде асоцијација на социјалу, несташицу, сиромаштво и безнађе. Желимо да породицу вежемо за привреду и рад, као што је то учинила и Мађарска. Код њих се то показала као добра пракса која је дала добре резултате, а то и ми желимо. Хоћемо да породица буде покретач друштва у сваком смислу те речи, јер је она чувар вредности на којима наша земља вековима почива, закључила је Ђурђевић Стаменковски.
Јавна расправа о измени Закона почиње 15. јула, а 17. јула ће у Београду бити одржан први округли сто на ту тему.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала