- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Уколико се Америка не дозове себи, прети јој грађански рат

© AP Photo / Seth WenigПристалице Доналда Трампа
Присталице Доналда Трампа - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2024
Пратите нас
„Убеђен сам да Америци прети грађански рат уколико се не дозове себи. Сада још имају излаз, јер ако се јавно покају за све што су урадили Трампу и „смире лопту“, тај грађански рат може бити избегнут. У супротном би ово могли да буду последњи мирни избори у Америци“.
Овим речима новинар Небојша Малић, који је и сам дуги низ година живео у Америци, описује тренутну политичку и друштвену климу у Сједињеним државама, а коју је уздрмао атентат на некадашњег америчког председника и садашњег председничког кандидата Доналда Трампа.
Малић објашњава да Американци све ствари везане за безбедност узимају врло озбиљно, чему сведочи чињеница да су и сада имали безбедњаке на крову изнад Трамповог подијума, као и то да су се придржавали стандардних мера зађтите која налажу правила службе. Проблем је био друге врсте.
Проблем је што нико није веровао да до тога може заиста да дође. Сви планирају за ону теоретску могућност, а Трамп је имао на десетине тих скупова и никад се ништа на њима није десило. Углавном би се предвиђало да неко може доћи са пиштољем у масу људи па да сакривен људима покуша да пуца из близине, а не ово. Трамп је све време ишао на варијанту „неће мене мој народ, мене мој народ воли“ и то је све време, до јуче, било тачно, рекао је Малић за Спутњик.
© AP Photo / Gene J. PuskarДоналд Трамп са раном после атентата
Доналд Трамп са раном после атентата - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2024
Доналд Трамп са раном после атентата

Против Трампа је све дозвољено

Демократе су, подсећа наш саговорник, годинама оптуживале Републиканце да својом реториком подстичу насиље, док су му сами највише кумовали.
Часопис „Њу републик“ је објавио насловну страну на којој је Трамп представљен као Хитлер, Бајден је изјавио да ће „узети Трампа на нишан“, после одлуке Врховног суда чули су се коментари „па добро, шта нам сада фали да Трампа убијемо“. То је све реторика која је створила климу у којој је прихватљиво да се тако нешто уради. Ако је то стандард који је сада прихватљив, онда он мора бити прихватљив за све. Не може се један принцим примењивати када су у питању Демократе, а други кад се ради о Републиканцима. Правила тако не функционишу, рекао је Малић за Спутњик.
Он верује да се сада јавио трачак наде за смиривање ситуације, а да до тога може доћи уколико демократе престану са својом агресивном реториком и покају се због тога што су инспирисали покушај Трамповог убиства. Уколико би на изборе у новембру изашли поштено, било са Бајденом, било са неким другим кандидатом, и поштено стали на црту Трампу, то би, по Малићевом мишљењу, направило излаз из кризе коју су управо Демократе закувале. Он подсећа да се атмосфера мржње у Америци кува још од 2016. године са причама о руском мешању у америчке изборе, политичким прогоном неистомишљеника и цензуром.

Повуците ручну!

Малић је убеђен да Америци прети грађански рат „уколико се не дозове себи“ и ако настави да се понаша као и до сад. Оно што забрињава јесте чињеница да владајући естаблишмент не да не делује помиритељски, већ има тенденцију да се чак и након покушаја убиства њиховог ривала понаша још горе.
Постоји могућност да Демократе одлуче да удвоструче своју идеолошку затуцаност и кажу „Ее, нема везе, шта фали што смо ми рекли да га треба убити, он је то сад нешто сам изрежирао, он је непријатељ наше демократије, нови Хитлер и диктатор и све су ствари у борби против њега дозвољене, али, знате, ми не позивамо на насиље. То исто раде и у Украјини – „Ми само плаћамо Владу у Кијеву и наоружавамо је, али нисмо учесници рата. То су све њихове игре речима које користе јер мисле да су људи из остатка света веверице, закључио је Малић за Спутњик.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала