- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Венеција од таксе за улазак у град зарадила више од два милиона евра

CC0 / Unsplash/Faruk Kaymak / Венеција
Венеција - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2024
Пратите нас
Венеција данас завршава пилот програм којим је туристима наплаћиван улаз у историјско језгро града, богатија за више од два милиона евра и одлучна да у будућности цену таксе подигне за 100 одсто, док противници идеју називају неуспелим експериментом.
Неколико десетина активиста окупило се у суботу испред железничке станице Света Луција са погледом на препун канал у знак протеста због таксе од пет евра за коју кажу да није имала ефекта и да је одвратила мало ког посетиоца да у град дође у шпиц дане.
Опозоциони члан градског већа Ђовани Андреа Мартини, рекао је да је одлука о увођењу улазница била неуспешна, наводи АП.
Током првих 11 дана пробног периода, у граду је забележено у просеку 75.000 посетилаца. Мартини је рекао да је то за 10.000 више сваког дана него на три индикативна празника 2023. године, наводећи бројке које је дао град на основу података праћења мобилних телефона људи који посете град.
Венеција је ове године увела порез на једнодневне излете о којем се дуго расправљало, на 29 дана, углавном викендом и празницима, од 25. априла до средине јула. Пројекат, који је одложен због пандемије, најавиле су државе чланице Унеска када су се одлучиле против препоруке да се град стави на листу угрожене светске баштине.
У последња два и по месеца, скоро 438.000 туриста је платило порез, чиме је остварен приход од око 2,19 милиона евра, према прорачунима АП-а на основу података које је доставио град.
Званичници су рекли да ће новац бити употребљен за основне услуге, које коштају више у граду кроз који пролазе канали, укључујући уклањање и одржавање смећа.
Одлука се није примењивала на људе који бораве у хотелима у Венецији, а којима се већ наплаћује боравишна такса. Изузеци су се односили и на децу млађу од 14 година, становнике региона, студенте, раднике и људе који посећују родбину, између осталих.
Највиши градски туристички званичник Симоне Вентурини наговестила је да ц́е такса бити настављена и повећана. За следећу годину разматра се предлог да се такса удвостручи на 10 евра, рекао је портпарол града.
Званичници су обећавали и велике новчане казне за оне који настоје да заобиђу плаћање али на крају ниједна није изречена. Провере су се вршиле на улазним местима где су се и издавале а било их је између 8.500 и 20.800.
Градски званичници кажу да је то зато што су желели дискретну примену одлуке док критичари кажу да је то резултирало опадањем уплата јер су посетиоци схватили да нема ризика у избегавању плаћања.
Противници плана кажу да пројекат није успео да учини град погоднијим за живот локалног становништва, како је и планирано. Они желе политику која подстиче поновно враћање лоалног становништва у историјски центар града, који је деценијама губио становнике, Такође, траже и постављање ограничења на краткорочне изнајмљивање.
У историјском центру сада има више туристичких лежајева него званичних становника, чији је број рекордних 50.000.
Мартини оцењује да је и подизање таксе на 10 евра апсолутно бескорисно и наглашава да је Венеција музеј.
Многи транспаренти на протесту такође су указивали на растућу забринутост због система електронског и видео наџора који је град увео 2020. године за праћење мобилних телефона људи који долазе у град, што је окосница система за контролу туризма. Натписи на њима су зато укључивали упозорења о коришћењу личних података и недостатку приватности података.
"Улазница је важна за медије, који говоре само о пет евра, који ће следече године постати 10 евра. али се нико не фокусира на систем за надзор и контролу грађана“, рекао је Ђовани Ди Вито, становник Венеције активан у кампањи против туристичке таксе.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала