Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Адвокат: Раднике општине Штрпце сумњиче за наводну шпијунажу

© AP Photo / Visar KryeziuТзв. косовска полиција - специјалац
Тзв. косовска полиција - специјалац - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2024
Пратите нас
Радници привременог органа општине Штрпце, њих 14 тренутно се налази на испитивању у полицијској станици у Урошевцу, пошто је тзв. косовска полиција пре две године затворила објекат у ком је смештена администрација и управа ПО Штрпце.
Они су се јавили на позив одељења за тешка кривична дела, који је издат 15. Јула 2022. године.
Адвокат осумњиченог Б.А. Милош Делевић изјавио је за Танјуг да се његов брањеник сумњичи за наводно кривично дело шпијунажа.
"Ниједно питање му није постављено у вези наведеног дела. Након његове изјаве, верујем да ће Основно тужилаштво у Урошевцу одустати од кривичног гоњења мог брањеника", рекао је Делевић.
Више од 30 припадника специјалних јединица тзв. косовске полиције 7. јула 2022. године упало је под пуном ратном опремом у зграду ПО општине Штрпце одакле су однели документацију, а зграду насилно затворили.

Канцеларија за КиМ: Саслушања у Штрпцу имају за циљ да сломе дух српског народа

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да саслушавање које Приштина по налогу Аљбина Куртија данас спроводи над радницима локалне самоуправе, јавних предузећа и установа у систему Републике Србије, у општини Штрпце, има за једини циљ да се сломи дух српског народа у Сиринићкој жупи и додатним притиском и застрашивањем натера да напусте своја огњишта.
Како се наводи позиви за саслушања и информативне разговоре у такозваном тужилаштву у Урошевцу упућени су на адресе више представника Привременог органа општине Штрпце који су се данас уредно и одазвали позиву.
"Реч је о веома узнемирујућем поступању приштинских органа који су прво годинама противправно у казаматима држали челнике општине Штрпце, а сада додатно прогоне остале запослене. Оваквим институционалним насиљем Аљбин Курти жели да укине српске институције на Косову и Метохији и затре трагове српског постојања на овим просторима", наводи се у саопштењу.
Додаје се да је Канцеларија о новом удару на Србе, обавестила писмом и посредника у дијалогу Мирослава Лајчака и остале релевантне међународне мисије тражећи да се ангажују и зауставе нови прогон представника општине Штрпце.
Канцеларија подсећа да су прогону и притисцима претходних месеци изложени и запослени у локалним самоуправама у општинама Липљан, Исток, Пећ и Гора, као и у здравственим установама, поштама, филијалима Поштанске штедионице, и директори основних и средњих школа у општинама на северу КиМ, што говори о планском и систематском покушају затирања српских трагова на КиМ.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала