- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

На загребачком небу забележена ретка природна појава /фото/

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗагреб
Загреб  - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2024
Пратите нас
Ретка природна појава забележена на небу изнад загребачког насеља Јанкомира.
У последње време многи са зебњом гледају у небо. Док једни прижељкују освежење током ових спарних и врућих дана, други страхују од суперћелија и олуја попут оне која је прошле године погодила Загреб. Поглед у небо на загребачком Јанкомиру јуче увече открио је нешто прилично занимљиво и необично.
Као што се види на фотографијама, на небу се појавила ретка појава - иридесценција.

Шта је иридесценција и зашто се јавља

Најједноставније објашњење је да је иридесценција појава дугиних боја на облацима, односно појава преливених боја на облацима. Најчешћи је на облацима који се тек формирају, а како је ДХМЗ објаснио у објави на друштвеној мрежи Кс, ово преливање боја је узроковано савијањем светлости на капљицама или кристалима леда у облаку.
Траке обојене светлости често иду паралелно са ивицама облака, док се боје мењају како се облак развија. Понекад се може појавити и у магли или на роси, али такви случајеви нису чести.
Иако боје у облацима нису биле толико изражене на небу изнад Јанкомира, на фотографијама се ипак могу препознати дугине боје. На Гуглу можете потражити и друге примере где су такве боје израженије, док су облаци много већи, а небо шареније, пишу хрватски медији.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала