Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Страшан фалсификат којим се протерују Срби: Атак на последњи српски град на Косову и Метохији

© Sputnik / Теодор АнастасијевићПрипадници специјалних јединица тзв. косовске полиције извршили су претресе на две локације у Косовској Митровици
Припадници специјалних јединица тзв. косовске полиције извршили су претресе на две локације у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2024
Пратите нас
Одузимањем станова Србима у Косовској Митровици Албанци желе да измене етничку структуру у последњем српског граду на КиМ и отерају сасвим Србе, каже за Спутњик Лука Јовановић, професор на Приштинском универзитету.
Рок који су Срби из Северне Митровице недавно добили од приштинске Агенције за верификацију и упоређивање имовине да се иселе из својих станова, још није прошао, а многи суграђани стрепе да ће се и њима десити слична ствар.
Приштина је иначе недавно донела одлуку о одузимању станова Србима са севера КиМ коју су их откупили или закупили од Унмика између 1989. и 1999 године.

Нови вид притиска на Србе

За сада се спор води око десетак станова, објашњава Јовановић, уз напомену да је ово још један вид притиска да Срби само напусте Косово и Метохију.
„Углавном је реч о становима које је додељивала својевремено Трепча, како на југу, тако и на северу КиМ. Проблем је што ово што се сада дешава сврстано под ставку „Општа имовина на КиМ“, а то је питање које никада није решено. Јер, ако се говори о овом питању уопштено, око 99 процената имовине која је узурпирана на КиМ је имовина Срба. Међутим она се не третира тако од стране Агенције,“ каже Јовановић.
По његовим речима, Приштина се “ухватила“ за станове који су тада већ расељени Срби из других делова КиМ добили на коришћење од Унмика и за које су плаћали кирију.
„Питање одузете имовине би требало да проблематизује због одузете српске имовине. А ово што је приштинска агенција покренула тиче се повратка станова које је Унмик доделио Србима на коришћење, а који су били друштвена имовина Трепче. Додељени су тадашњим радницима Албанцима који су те станове напустили током рата. Проблем је што су то друштвени станови Трепче, али документација за њих је углавном рађена у централној Србији. Приштина те папире не признаје. Дакле, њима је битно да је Албанца био тај који је живео у стану, то јест, први коме је стан био додељен да живи у њему и ништа више. У међувремену се десила и откупнина станова која је била легална током осамдесетих година. Станови који су остали у друштвеној својини УН Хабит, под контролом Унмика, додељени су тада избеглим Србима током рата и погрома 2004. Људи су живели у њима уз адекватну кирију,“ напомиње Јовановић.

Кривотворени власнички лист

Проблем је настао јер су многи Албанци кривотворили власнички лист од тих станова током времена и укњижили их на своје име у Приштини. Тако да сада испада да су Срби узурпирали њихове станове.
„Подсећам вас да је Митровица једина урбана средина на КиМ где живе Срби, а циљ Приштине је да измени етничку структуру и у овом последњем бастиону нашег народа. Отуда сада извлачење ове приче „из фиоке“. Узгред, многе од тих станова су Срби откупили од Албанаца који су их „присвојили“ али њихова документација није валидна јер је урађена у Србији. Односно Приштина их правно не препознаје и не признаје,“ каже Јовановић.
Он сматра да је врло лукаво то што Приштина селективно покреће питање ових станова, а да при том нема ни слова о одузетој српској приватној имовини у целости.
Не решава се приватна имовина Срба у Приштини, Урошевцу, Пећи, Ђаковици која је и дан данас „узурпирана“ од стране бивших припадника ОВК. Тако да се ово само може гледати као нови притисак на Србе који и онако немају права која им по Повељи УН припадају, а која су неспорна свуда у свету,“ закључује Јовановић.
По његовим речима, управо због чињенице да има пуно узурпиране српске имовине на КиМ, никада није ни усвојен закон о повраћају приватне имовине, што им била и обавеза уз повратак Срба на КиМ, а предвиђено је и Резолуцијом 1244.

„Најфрапантније је то што су се на удару нашли и они Срби који у становима живе још од краја 60-их година, али којима Приштина не признаје откуп стана и прелазак из друштвене у приватну имовину," истиче саговорник Спутњика.

Срби потражују право на 41.000 станова

Иначе, од рата наовамо Срби су поднели око 41.000 захтева за повраћај приватне имовине што Унмику што касније косовском правосуђу, и Косовској агенцији за имовину, а само један случај је решен у корист Српкиње која је повратила своју узурпирану имовину.
Јовановић каже да је управо та чињеница и једна од главних ставки која је онемогућила повратак Срба на КиМ, посебно после мартовског погрома 2004. године када су Срби очишћени из свих градова на КиМ, а и из неких приградских места која су била чисто српска.
„Мислим на жалост да се ни овде неће ништа десити у корист Срба. И само је питање када ће и осталима стићи нешто слично на адресу,“ закључује Јовановић.
Директорка Косовске агенције за поређење и верификацију имовине Афердита Бека Арифај позвала је Србе којима прети исељење из станова, да добровољно напусте своје домове.
У саопштењу Агенције наводи се наводи да су ови предмети решени правоснажним одлукама. Она је Србе позвала да "сарађују са Агенцијом и добровољно ослободе своју имовину", додаје се у саопштењу, у којем се наводи и да је Агенција "посвећена заштити имовинских права широм Косова, у складу са релевантним законодавством".
Срби, иначе имају тапије на 60 одсто територије на КиМ, а због чињенице што Косово није у не постоји законско право да се обрате у Стразбуру.
Косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2018
Откривамо механизам пљачке Срба на Косову којом се баве три криминалне групе (видео)
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала