- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Трамп именовао Џејмса Дејвида Венса за свог потпредседника

© AFP 2023 / REBECCA DROKE Џеј Ди Венс
 Џеј Ди Венс - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2024
Пратите нас
Бивши председник САД и републикански кандидат Доналд Трамп саопштио је да је након дугог разматрања за свог кандидата за потпредседника изабрао сенатора из Охаја Џејмса Дејвида Венса.
Одлуку о Венсу објавио је на својој друштвеној мрежи "Истина".
"Џеј Ди је имао веома успешну пословну каријеру у области технологије и финансија, а сада, током кампање, биће снажно фокусиран на људе за које се тако бриљантно борио, америчке раднике и фармере у Пенсилванији, Мичигену, Висконсину, Охају, Минесоти и даље. Као потпредседник, Џеј Ди ће наставити да се бори за наш Устав, стати уз наше трупе и учиниће све што може да ми помогне да Америку поново учинимо великом", написао је Трамп.

Ко је Џејмс Дејвид Венс

Венс је сенатор од 2023. године, бави се, осим политиком, и бизнисом и писањем.
Џеј Ди Венс је гласни критичар америчке војне помоћи Украјини и подржава америчко финансирање Израела у рату против Хамаса.
Рођен је 2. августа 1984. године у Мидлтауну у Охају.
Он је служио као маринац пре него што је студирао политичке науке и филозофију на Државном универзитету Охајо и стекао звање доктора права на Правном факултету Јејла 2013. године.
Постао је познат по својим мемоарима из 2016. године - " Hillbilly Elegy" који описују његово одрастање у Мидлтауну. Мемоари су постали бестселер "Њујорк тајмса" 2016. и 2017. године и привукли значајну пажњу медија током председничких избора у САД 2016. године. Мемоари су били у финалу за Дејтонску награду за књижевност 2017. и добио је награду Audie за документарну литературу 2017. године.
Венс је покренуо своју прву политичку кампању за место у Сенату Охаја 2021. године и добио је републиканску номинацију након што га је подржао бивши амерички председник Доналд Трамп.
Венс је на општим изборима победио демократског кандидата Тима Рајана.
Био је ратни дописник и током рата у Ираку додељен је одељењу за односе са јавношћу Другог крила маринаца. Преселио се у Сан Франциско где је радио у технолошкој индустрији за предузетничка улагања и био је директор у фирми Mithril Capital између 2016. и 2017. године.
У јануару 2017. године Венс је постао сарадник Си-Ен-Ен-а (ЦНН).
Венс је инвестирао у Румбле, канадску онлајн видео платформу популарну међу политичким десничарима.
Када је реч о његовим ставовима, Венс се противи абортусу и наговестио је да би могао да подржи федералну забрану абортуса након 15 седмице трудноће.
Венс је предложио нацрт закона којим би брига о родној афирмацији малолетника постала кривично дело на основу федералног закона и којим би било блокирано коришћење средстава пореских обвезника за промену пола малолетника.
Такође се залаже за ограничавање имиграција.
Венс је рекао да САД не желе да се повуку из НАТО-а, али да сматра да би Вашингтон требало да преусмери фокус на источну Азију, као и да одређене европске чланице НАТО-а не издвајају довољно средстава за сопствену безбедност.
Венс је у браку са бившом колегиницом са којом је заједно студирао право, Ушом Чилукури, од 2014. године и имају троје деце.
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2024
СВЕТ
Републиканци званично номиновали Трампа за председничког кандидата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала