Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Амбасадор Кине: Придржавамо се Пет принципа мирног суживота и градимо лепши свет

© Sputnik / Лола ЂорђевићАмбасадор Кине Ли Минг
Амбасадор Кине Ли Минг - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2024
Пратите нас
Кина се у својој политици придржава Пет принципа мирног суживота, а кинески председник Си Ђинпинг је на конференцији поводом 70. годишњице њиховог објављивања, указао на правац изградње заједнице са заједничком будућношћу за човечанство у светским променама и послао поруку да глобални југ ствара бољу будућност заједно са људима из свих земаља.
Ово је оцена амбасадора Кине у Београду Ли Минг. Он је у ауторском тексту за данашњу Политику подсетио да је после Другог светског рата тадашњи премијер Кине Џоу Енлај први пут предложио пет принципа-међусобно поштовање суверенитета и територијалног интегритета, међусобна неагресија, међусобно немешање у унутрашње ствари, равноправност и обостране користи и миран суживот.
Истакао је да је у пракси имплементације Пет принципа мирног суживота, сарадња између Србије и Кине несумњиво најбољи пример.
„Кина и Србија имају веома дубоко пријатељство и плодне резултате сарадње, међусобно поштују суверенитет и територијални интегритет, чврсто подржавају једна другу у важним питањима од виталног интереса. Ове године председник Си Ђинпинг је успешно посетио Србију а двојица шефова држава прогласили су изградњу заједнице Кине и Србије са заједничком будућношћу у новој ери“, навео је он.
Додао је да је недавно ступио на снагу Споразум о слободној трговини између Кине и Србије, дајући нове покретаче економској и трговинској сарадњи између две земље.
„Кина је спремна да заједно са свим земљама у свету, укључујући и Србију, преноси духовну конотацију Пет принципа мирног суживота, активно спроводи глобалну развојну иницијативу, глобалну безбедносну иницијативу, глобалну цивилизацијску иницијативу, промовише дугорочни развој међународне сарадње и изгради заједнице са заједничком будућношћу за човечанство“, нагласио је Ли Минг.
Подсетио је да су 1957. године бивша Југославија, Индија и Шведска у Уједињеним нацијама (УН) заједно предложиле нацрт резолуције који одражава Пет принципа, мирне и добросуседске односе међу земљама а који је једногласно усвојен у децембру на Генералној скупштини УН, као и да је Покрет несврстаних, чији је један од оснивача била Југославија, усвојио Пет принципа као своје водеће принципе.
Како је навео кинески амбасадор, у протеклих 70 година Кина није само заговорник, већ и одан практичар Пет принципа мирног суживота.
„Под вођством Пет принципа, Кина чврсто води независну и мирну спољну политику, увек се придржава концепта мирног развоја, увек имплементира прави мултилатерализам, увек се придржава заједничких консултација, изградње и дељења“, нагласио је он.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала