- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Цела Србија у црвеном: РХМЗ издао упозорење поводом израженог топлог таласа - ево кад стиже освежење

© Фото : Снимак са екрана/РХМЗЦрвени метеоаларм
Црвени метеоаларм - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2024
Пратите нас
Веома изражен топлотни талас, уз дефицит падавина, наставља се и наредних дана, када ће у већини места максималне температуре бити у интервалу од 35 до 40 степени и уз тропске ноћи у урбаним срединама., упозорио је Републички хидрометеоролошки завод.
У упозорељу се наводи да ће у Београду максималне температуре бити у интервалу од 36 до 40 степени уз тропске ноћи.
Услед висоих температура, на снази је црвени метео-аларм за целу Србију.
Црвени метео-аларм означава врло опасно време.
Прогнозиране су нарочито опасне временске појаве, а таквог су интезитетаа да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња. Треба се често информисати о детаљима очекиваних метеоролошких услова и ризика. Следити наредбе и савете надлежних државних служби, наведено је на сајту РХМЗ.

Изузетни времи талас на кратко ће прекинути благо освежење.
РХМЗ најављује да се од петка, 19. јула, у северним, западним и централним, а од суботе, 20. јула, и у осталим крајевима Србије очекује мањи пад температуре са кишом, пљусковима и грмљавином.

Могући поремећаји сна и смањење радне способности

Неповољна биометеоролошка ситуација појачаће уобичајене тегобе код хронично оболелих и осетљивих особа, па им се саветује опрез, придржавање савета лекара, смањење физичких активности и примена адекватне заштите од УВ зрачења.
Од метеоропатских реакција могући су поремећаји сна и смањење радне способности. Учесницима у саобраћају се препоручује појачана концентрација.
Пажљиво слушајте савете пре свега лекара: носите лагану одећу, редовно пијте терапију и доста течности, и не излазите напоље ако не морате.

Црна Гора, БиХ и делови Хрватске и данас у црвеном због високих температура

Земље региона и данас су под метео упозорењима на топли талас, цела Црна Гора и БиХ су у црвеном, као и делови Хрватске, а предвиђене температуре ће у неким местима достизати преко 40 степени Целзијуса.
Када је о Хрватској реч, јутрос је најтоплије било у Дубровнику, 27.5 степени.Хрватски метеоролози прогнозирају да ће се врућине наставити и у другом делу седмице, посебно на Јадрану, док ће у унутрашњости пролазно освежење донети ипак учесталији пљускови, који ће посебно изражени бити у петак.
Републички хидрометеоролошки завод Републике Српске издао је упозорење због наставка топлотног таласа на подручју целе Српске. Температура ваздуха данас ће бити и до 42 степена Целзијуса.
Црвено упозорење је и на територији целе Федерације БиХ, а температуре на подручју мостарске регионе достизаће око 42 степена Целзијуса, на простору вишеградске регије максималне температуре ваздуха биће између 37 и 42 степена, а на планинама око 30 степени.
Грађани су позвани да предузму мере опреза током најтоплијег дела дана и да се не излажу великим напорима. Посебно упозорење се односи на старије и здравствено угрожене особеи децу.
Не искључују се појаве олујног невремена у планинским деловима.
Апел грађанима због високих температура упутио је и Завод за хитну медицинску помоћ који, кажу, свакодневно води евиденцију о броју пацијената којима је потребна помоћ.
И у целој Црној Гори је проглашен црвени метео аларм због веома топлог таласа, с тим да се поподне локално могу очекивати и облачности. Максимална температура је прогнозирана од 36 до 43 степена, а УВ индекс ће бити висок - 10.
Веома топло време са температурама око и изнад 41 степени данас ће бити и на теириторији Северне Македоније, а исто време се најављује и за наредне дане.
Због топлотног таласа који је захватио РСМ, Влада је одлучила да труднице и особе старије од 60 година буду ослобођење радних обавеза до четвртка.
Послодавцима се препоручује реорганизација радних активности како би се избегла градња и друге физичке активности на отвореном у периоду од 11 до 17 часова, а вртићи у том периоду дана не би смели да изводе децу напоље.
клима уређај - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2024
ДРУШТВО
Шта се дешава ако смо цео дан под клима – уређајем: Ово каже наука
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала