- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Историјски музеј Србије у обновљеном простору Главне железничке станице до 2027.

© Sputnik / Марија ЈаковљевићГлавна железничка станица
Главна железничка станица - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2024
Пратите нас
Директорка Историјског музеја Србије Душица Бојић рекла је да је расписан тендер за реконструкцију и адаптацију зграде бивше Главне железничке станице, након које ће музеј добити модеран простор површине 6.000 квадратних метара.
Бојићева је за Тањуг навела да је тендер отворен од 12. јула до 16. августа, као и да је његовом расписивању претходила израда пројектне документације коју је завршио Машинопројект, али и да се очекује да радови и пресељење буду завршени током 2027. године.
„Од 6.000 квадрата, око 3.000 ће бити само музејска поставка, док ће се спољна површина простирати на 8.000 квадрата", навела је Душица Бојић.
Она је додала да је објекат компликован за реконструкцију због старости и начина градње пре 140 година.

„Нема праве темеље, а уз то смо пронашли и бројне тунеле, лагуме и подрумске просторије. Због тога је процена да ће адаптација и уређење објекта, без музејског мобилијара, трајати три године и коштати око две милијарде динара", објаснила је Душица Бојић.

Према њеним речима, пресељење читаве поставке у нову зграду практично ће значити да су се "скућили на једном месту", наводећи да је за сада уређен плато испред новог музеја, док се очекује да буде уређен и плато са задње стране, где су се налазили колосеци на бившој Главној железничкој станици.
„Надамо се да ће и то врло лепо да изгледа. Највероватније ћемо позади имати локомотиву с два вагона, којима ћемо моћи да испричамо причу о Србији и Југославији, односно о Првом и Другом светском рату, чиме ће посетиоци бити у прилици да виде и оно што не можемо да изложимо на тренутној адреси", навела је Душица Бојић.
Говорећи о будућности музеја на новој адреси, она је рекла да очекује да ће пресељењем доћи до раста броја посетилаца, као и да ће, уз друге установе културе које ће се према плановима наћи у том делу града, велики број културних садржаја "бити у једној линији".
Бојићева је рекла да Историјски музеј има више од 45.000 веома вредних предмета који ће бити изложени на новој адреси. Она је навела да ће у једном делу бити поставка која се односи на период од Старог Рима до неолита, у другом ће бити приказан период до 19. века, док ће на спрату бити изложени артефакти из 20. века.
Додала је да ће музеј на новој локацији имати и Краљев и Титов салон који су предвиђени за тематске поставке, док ће у делу зграде где је некада био перонски пролаз бити направљена мултифункционална сала која ће служити за организовање разних тематских поставки, промоција и других активности.
Музеј који је сада смештен у згради на Тргу Николе Пашића ће све време током трајања радова радити на ширењу збирке и идеалним реконтрукцијама владарских круна, одежди и других предмета, а посетиоцима ће врата бити отворена све до његових последњих тренутака на старој адреси.
Влада Србије је у новембру 2020. године донела закључак да Историјски музеј Србије, који је основан 1963. године, буде пресељен у објекат Главне железничке станице у центру Београда.
Музеј је у новембру 2021. расписао тендер за израду музеолошког пројекта, а на актуелном тендеру треба да буде изабран извођач свих планираних радова.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала