- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Каква је будућност роботаксија: Илон Маск најавио први модел, стручњаци имају другачије мишљење

CC0 / rawpixel.com / Такси
Такси - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2024
Пратите нас
Компанија „Тесла“ одлаже лансирање свог роботског таксија за око два месеца, до октобра, пошто је дизајнерском тиму речено да преради неке елементе аутомобила, јавио је „Блумберг њуз“, позивајући се на људе упознати са овом одлуком.
„Тесла“ није одмах одговорио на Ројтерсов захтев за коментар. Акције ове компаније пале су за осам одсто на Волстриту у четвртак на 241,03 долара, чиме је окончан 11-дневни раст током којег је цена скочила чак 44 долара.
Оснивач „Тесле“ Илон Маск најавио је да ће представити роботакси 8. августа, након што је „Тесла“ отказала лансирање свог давно обећаног јефтиног аутомобила и најавио да ће наставити да развија самовозећег роботаксија на истој платформи за мала возила.
„Тесла игра ову игру скоро деценију, обећавајући 'следеће, следеће године'. И нисам видео никакве индикације да је на путу значајног развоја такве врсте аутоматизованог система вожње какав стално обећава“, рекао је професор права са Универзитета Јужне Каролине Брајант Вокер Смит, стручњак за закон о аутономним возилима.
Осим што је најавио датум његовог представљања, Маск је до сада дао минималне детаље о роботаксију. Само је рекао да ће нека возила бити у власништву и управљању „Тесле“, док ће друга бити у власништву појединаца, али ће се изнајмљивати на „Теслиној“ мрежи.
Аналитичари и индустријски стручњаци верују да ће трка за развој аутономних система вожње и роботаксија бити тешка и да ће потрајати годинама, јер се технологија суочава са инжењерским и регулаторним препрекама, пренео је Пословни дневник.
„Мислим да ће догађај покретања бити разочарање, јер је вероватно требало да набавимо Cyber Taxi, а не Robo Taxi... Нико неће моћи да плете чарапе на путу до посла или спава док те ауто вози до баке“, рекао је Крег Ирвин, виши истраживачки аналитичар у „Roth MKM“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала