- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Кит о коме се готово ништа не зна насукао се на Новом Зеланду /видео/

© Фото : YouTube/Guardian Australia, snimak sa ekranaНасукани кит
Насукани кит - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2024
Пратите нас
Примерак изузетно ретке врсте китова испливао је на обалу Новог Зеланда, а званичници кажу да се о тој врсти „ништа не зна“. Кит је пронађен на плажи у близини ушћа Таиари у региону Отаго на јужном острву прошле недеље, када су мештани обавестилиОдељење за заштиту природе (ДоЦ).
„Изгледа да је то створење био мужјак кљунастог кита – врсте толико реткеда се о њој готово ништа не зна“, наводи се у саопштењу ДоЦ-а.
"Ако буде потврђено, ово ће бити веома значајно научно откриће", рекао је званичник ДоЦ-а Гејб Дејвис, пренела је агенција Анадолија.
"Кљунасти китови су једна од најмање познатих врста великих сисара. Од почетка 19. века само шестпримерака је документовано широм света, а сви осим једног били су са Новог Зеланда. Са научног и конзерваторског становишта, ово је огромно", рекао је Дејвис , шеф операција ДоЦ у региону Отаго.
ДоЦ тренутно планира како да сачува остатке кита.
„Овако свеж примерак нуди прву прилику за сецирање кљунастог кита“, навели су.
ДоЦ је генетске узорке послао на Универзитет у Окланду, где се налази новозеландски архив ткива китова. Може проћи неколико недеља или месеци док се ДНК не обради и потврди коначна идентификација врсте, додаје се у саопштењу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала