Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Пјетр Шаља у Хагу осуђен на 18 година затвора за ратне злочине над албанским затвореницима

© Фото : YouTube/Kosovo Online, snimak sa ekranaПјетр Шаља
Пјетр Шаља - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2024
Пратите нас
Бивши припадник ОВК Пјетр Шаља, осуђен је првостепеном пресудом у Специјализованим већима Косова у Хагу на 18 година затвора по оптужби за злочине над притвореницима у албанском граду Кукешу 1999. године. Шаља је проглашем кривим по тачкама 1, 3 и 4 оптужнице (произвољно лишење слободе, мучење и убиство као ратни злочин).
Када је у питању тачка један оптужнице, суд је закључио да је најмање 18 лица било лишено слободе од стране припадника ОВК, преноси „Косово онлајн“.
Затворенике су тешко злостављали припадници ОВК међу којима је био и Шаља. Када су у питању тачке 2 и 3 оптужнице -сурово поступање и мучење, суд је закључио да је са затвореницима сурово поступано, и да су физички злостављени и малтретирани.
"Затворенике су тукли, неке су секли ножевима, а у неке је и пуцано", прочитао је судија.
Када је у питању тачка 4, суд је на основу доказа закључио да је група припадника ОВК међу којима су били и Шаља и Краснићи сурово злостављала једног затвореника, који је дан након тога преминуо.
Суд је на основу доказа закључио да је Шаља учествовао у пребацивању једног затвореника у Кукеш.
"У два наврата учествовао је у саслушавању и злостављању затвореника. Шаља је био први који је почео да туче неке затворенике. Затвореници се сећају његове бруталности. Док га је тукао, Шаља га је оптуживао да је шпијун. Потом је терао затворенике да туку једне друге", навео је судија.
Шаља (61) је, у четири тачке, био оптужен за произвољно лишавање слободе, окрутно поступање, мучење и убиство притвореника, косовских Албанаца, у импровизованом притвору ОВК у фабрици метала у Кукешу, између 17. маја и 5. јуна 1999. године.
Тужиоци су, у завршној речи у априлу ове године, затражили да Шаља буде проглашен кривим по свим тачкама оптужнице и осуђен на 28 година затвора.
Оштру казну, као и новчано обештећење за жртве, затражио је и заступник жртава које су учествовале у процесу. Браниоци су, с друге стране, затражили да суд ослободи Шаљу, тврдећи да тужиоци, током суђења, нису доказали његову кривицу.
Кривична дела за која је Шаља оптужен квалификована су као ратни злочин повезан са унутрашњим ратним сукобом на Косову и Метохији.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала