Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Србија упутила помоћ: Руски хеликоптер одлетео у Северну Македонију /видео, фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПрипадници Хеликоптерске јединице и Сектора за ванредне ситуације МУП противпожарним хеликоптером Камов Ка-32 одлетели су у Северну Македонију где ће помагати у гашењу шумског пожара
Припадници Хеликоптерске јединице и Сектора за ванредне ситуације МУП противпожарним хеликоптером Камов Ка-32 одлетели су у Северну Македонију где ће помагати у гашењу шумског пожара - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2024
Пратите нас
Припадници Хеликоптерске јединице и Сектора за ванредне ситуације МУП противпожарним хеликоптером Камов Ка-32, произведеном у Русији, одлетели су у Северну Македонију где ће помагати у гашењу шумског пожара.
"Ми смо спремни да помогнемо свуда где је то потребно, наравно имајући у виду процедуре потребне да постоје захтеви тих држава", рекао је потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић испраћајући припаднике Хеликоптерске јединице и јединице Сектора за ванредне ситуације МУП-а.
Додао је да су Власти Северне Макодоније упознати са способностима и капацитетима Србије када су пожари у питању и да су тражили баш противпожарни хеликоптер Камов Ка-32 због тога што може да носи пет тона воде.
"Наравно, наше јединице Сектора за ванредне ситуације одлазе заједно са Хеликоптерском јединицом, јер они у овом случају делују заједно", навео је Дачић.
Министар је истакао да је Србија спремна да по питању пожара делује и на територији Републике Српске, односно Босне и Херцеговине.
"Чекамо да се заврше процедуре, да помогнемо и у гашењу пожара на тој територији. У овом тренутку ми смо спремни да у више држава делујемо и помогнемо у гашењу пожара", рекао је Дачић.
Он је нагласио да се код оваквих ситуација реагује искључиво уколико постоји захтев за помоћ.
"Овде није реч само о хеликоптеру, овај хеликоптер ће у Северној Македонији бити ангажован са седам чланова поседе", рекао је Дачић.
Министар је подсетио да је у прошлости Србија помагала другим државама и у акцијама гашења пожара али и у неким другим ванредним ситуацијама.
"Ми смо учествовали у Турској у извлачењу и спашавању људи приликом разорног земљотреса. Тамо је деловао Сектор за ванредне ситуације, који је један од веома важних стубова самог Министарства унутрашњег послова", истакао је Дачић.
Начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић је рекао да ће припадници МУП-а Србије бити ангажовани на гашењу пожара на планини Серта у угроженом подручју у општинама Неготино, Конче и Штип.
Влада Северне Македоније прогласила је раније кризну ситуацију због великог броја пожара на територији те земље, а одлучено је да због топлотног таласа кризна ситуација траје 30 дана.
Највећи пожари су у Неготинском и на планини Серта.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала