- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски војници поред система Сонцепјок у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Афрички лидери спремни да опет посете Русију и Украјину у потрази за решењем конфликта

Пратите нас
Специјална операција руске војске у Украјини, 874. дан. Настављају се борбе на више делова фронта. Украјинске снаге и даље гранатирају пограничне руске области, а у најновијем нападу на места у Белгородској области неколико цивила је рањено. Руска ПВО успешно је дејствовала током ноћи оборивши више украјинских дронова.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:22 16.07.2024
Експлозија у Одеској области, јављају украјински медији.
21:35 16.07.2024
Јужноафрички министар спољних послова и сарадње Роналд Ламола рекао је да су афрички лидери спремни да по други пут посете Русију и Украјину у потрази за решењем конфликта путем преговора.
„Свака мировна иницијатива мора да узме у обзир [ставове] две заинтересоване стране. Стога је [с наше стране] могућ дијалог који ће довести до неке врсте решења [конфликта]“, рекао је министар спољних послова, говорећи о могућности друге мировне мисије афричких лидера у Русији и Украјини.
13:48 16.07.2024
Војници који први буду оборили америчке авионе Ф-15 и Ф-16 добиће награду у износу од 15 милиона рубаља (170.000 долара), саопштило је руско Министарство одбране.
Министарство је навело да су припадници групе „Центар“добили новчану награду за то што су уништили тенкове НАТО у правцу Авдјевке.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјаво је недавно да САД и савезници управо сада шаљу Украјини ловце Ф-16 и да ће их Кијев добити током лета.
13:04 16.07.2024
Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов посетио је командни пункт групе „Исток“у зони специјалне операције у Украјини, саопштило је руско Министарство одбране. Герасимов је истакао успехе војника ове групе приликом ослобађања места Урожајно.
Oн је поставио задатке за даље акције групе Исток.
Њему су приказани модели роботизованих система који се успешно примењују у јуришима групе.
Герасимов је војницима уручио државне награде.
12:59 16.07.2024
Брифинг Министарства одбране Русије:
Руски систем ПВО оборио је украјински авион Јак-52, шест ракета „атакамс“ и 28 дронова;
Група „Исток“ заузела је повољније положаје, украјинска војска изгубила је до 145 војника;
Група „Север“ поразила је три бригаде украјинске војске, одбијено је пет напада у Харковској области, непријатељ је изгубио до 230 војника;
Јединице групе „Југ“ заузеле су повољније положаје, украјинска војска изгубила је у њеној зони одговорности до 560 војника и тек;
Јединице групе „Запад“ заузеле су повољније положаје на фронту и поразиле формације девет украјинских бригада;
Украјинска војска изгубила је у зони одговорности групе „Запад“ до 545 војника;
Група „Дњепар“ уништила је два складишта муниције украјинске војске, тенк и две америчке хаубице М-777, а такође је ликвидирала до 120 украјинских војника;
Група „Центар“ побољшала је тактички положај, украјинска војска изгубила је до 320 војника;
Руска војска нанела је пораз живој сили и техници украјинске војске у 124 рејона.
12:08 16.07.2024
Украјинске власти спроводе кампању у циљу дискредитације оних команданата украјинских снага који су свесни катастрофалних последица потенцијалне нове украјинске офанзиве, рекао је посланик Раде Александар Дубински. Он додаје да је властима у Кијеву потребан већи „касапин“ од садашњег главнокомандујућег Александра Сирског.
„Напади … Андреја Јермака, шефа кабинета Владимира Зеленског, на Сирског и команду украјинске војске имају знатно дубље корене од пребацивања одговорности. По мом мишљењу у току је елиминисање руководства украјинске војске које трезвено процењује ситуацију на фронту и схвата да офанзива по захтеву политичког руководства може имати катастрофалне последице“, написао је он на Телеграму.
08:28 16.07.2024
08:27 16.07.2024
Припадници мото-клуба "Bandidos" чије је седиште у САД ратују у редовима украјинске војске, при чем представништва клуба раде и на територији Русије, рекао је за Спутњик извор у снагама безнедности.
07:34 16.07.2024
Четири цивила су рањена у украјинском гранатирању места Шебекино и села Нова Таволжанка у Белгородској области, рекао је губернатор области Вјачеслав Гладков.
07:19 16.07.2024
07:16 16.07.2024
Припадници украјинске војске стрељају своје војнике који покушавају да се предају руским снагама у Работину, рекли су руски илегалци за Спутњик.
Како су навели, 12 положаја украјинских снага у Запорошкој области је уништено, а жртава међу цивила није било.
Координатор илегалаца Сергеј Лебедев рекао је да су руске снаге извеле удар на групу украјинских војника која је тек стигла у Новоандрејевку, док је у Гуљајпољу уништена техника.
Према његовим речима, украјинске власти спремају се за евакуацију из два рејона Запорошке области.
07:13 16.07.2024
Руски војници ликвидирали су украјинску диверзантску групу код Стелмаховке, рекао је потпуковник ЛНР у оставци Андреј Марочко.
07:11 16.07.2024
Руска ПВО је током ноћи уништила девет украјинских дронова изнад Ростовске области, три изнад Белгородске, Курске и Вороњешке области и један изнад обале Крима, саопштило је руско Министарство одбране.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала