Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Западни „лидери“ којима је народ окренуо леђа активирају план Б да намећу - антируско лудило

© Sputnik / Маријана КолаковићПоцепан предизборни плакат Емануела Макрона
Поцепан предизборни плакат Емануела Макрона - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2024
Пратите нас
Форум Европске политичке заједнице коју је покренуо Емануел Макрон има двоструку улогу. С једне стране то је платформа на којој Запад сервира антируску политику, а са друге је то „сигурна зона“ за лидере попут Макрона, који су доживели дебакл у својим државама. Овако они остају са својом политиком у игри - на спољном плану.
Ово је оцена дипломате и бившег амбасадора Зорана Миливојевића уочи новог састанка Европске политичке заједнице (ЕПЗ) која је 2022. године основана под палицом француског председника. С обзиром да Макрон више не повлачи конце ни у самој Француској, поставља се питање -да ли је ЕПЗ данас уопште кредибилна?

Промашени циљеви

Макрон је овај формум покренуо убрзо после избијања сукоба у Украјини са циљем да обезбеди платформу за координацију политике међу европским државама, и подстакне политички дијалог и сарадњу у циљу решавања питања од заједничког интереса, као што је јачање безбедност итд.
Испоставило се, међутим, да је суштина Макронове „платформе“ да у сукобу у Украјини постоји само један кривац, а да то није Кијев. То је уједно била и политика коју је Макронова странка водила и на унутрашњем плану у Фрацуској, а која је на недавним изборима у тој држави изгубила подршку грађана.
У то име, остаје такође и дискутабилно колико је нарушен ауторитет пројеката ЕПЗ, када су вође и оснивачи изгубили легитимитет у својим земљама?
Миливојевић сматра да је улога ЕПЗ двострука, јер је он на неки начин тренутно механизам који функционише у вакууму док нема институција Европске уније, а нема ни јасног става како ће ЕУ деловати убудуће имајући у виду да се ствари на украјинском фронту одвијају неповољно за Запад.

Платформа за западну стратегију

"То је форум на коме Запад има прилику да промовише своју политику мимо Европске уније, и међу земљама које нису чланице ЕУ. Такође је везано и за дешавања у Украјини и за њихове стратешке циљеве. То је смисао ЕПЗ у овом тренутку. Она је иначе и била замишљена као други прстен ЕУ који је требало да обухвати и земље и просторе ван ЕУ и сад тако функционише,“ каже Миливојевић.
Уједно, додаје он, ово је на неки начин и прилика да се промотери политика које су поражене у националним државама, као што је то случај у Француској и Немачкој, оставе у политичком рингу.
„Што се тиче Макрона и Олафа Шолца чије су политике, испоставило се, неуспешне у њиховим државама, ово је њима прилика да просто остану у политичкој игри која ће бити пре свега платформа за промоцију западних циљева јер други форум овог типа Запад нема,“ истиче саговорник Спутњика.
Другим речима, додаје Миливојевић, ЕПЗ је простор у оквиру кога Запад може несметано да настави политику која се своди на подршку Украјини и да одрже остатак држава у Европи на тој линији.

Промоција неуспеле политике

„Ако узмемо Макрона за пример, он је на унутрашњем плану изгубио тако да му једино као политичару остаје тај спољни план на коме ће покушати да задржи неки ниво и своје политике и своје политичке каријере. Али, на неки начин и Фрацуске у неком активном односу,“ сматра Миливојевић.
Иначе, ово је четврти састанак од оснивања форума и одржава се у Лондону а учествоваће више од 45 лидера држава и ентитета, међу њима ће бити и српски председник Александар Вучић.
Вучић је рекао да га очекује низ билатералних састанака, као и састанци са премијером Холандије Диком Шуфом и француским председником Емануелом Макроном.
Нарендра Моди - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2024
Подкаст
Сад је све јасно – шта свету нуди Запад, а шта глобални Југ | Свет са Спутњиком
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала