- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: Европа страхује да ће Украјина доживети потпуни пораз ако Трамп дође на власт

© AFP 2023 / BRENDAN SMIALOWSKIДональд Трамп пожимает руку Джей-Ди Вэнсу
Дональд Трамп пожимает руку Джей-Ди Вэнсу - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2024
Пратите нас
Одлука председничког кандидата у САД Доналда Трампа да за потпредседничког кандидата изабере сенатора Џејмса Дејвида Венса, познатог по критиковању помоћи Кијеву, изазива бојазан у европским престоницама да би Трамп могао да буде још више мотивисан да обустави подршку Украјини у сукобу са Русијом, пише „Вол стрит џурнал“.
Како се наводи, у случају да Трамп победи на изборима у САД и након тога одбије да шаље нове пакете наоружања и финансијске помоћи Кијеву, Украјина ће имати мање полуга утицаја у било каквим преговорима са Москвом или би могла у потпуности да изгуби рат.
Поред тога, високи европски званичник је констатовао да је „Украјина у невољи“.
Амерички лист истиче да је Венс један од лидера „ултраконзервативних републиканаца” који се противе издвајању средстава за Кијев. Његов став се разликује од многих у Републиканској партији који верују да помоћ Оружаним снагама Украјине наводно помаже јачању националне безбедности САД.
Венс се доследно залаже за то да Вашингтон обустави испоруку наоружања Кијеву и решавање сукоба у Украјини. Према његовом мишљењу, САД би требало да се преоријентишу на Источну Азију јер је „то будућност америчке спољне политике у наредних 40 година и Европа мора да призна ту чињеницу“. Венс је у интервјуу за „Њујорк тајмс“ рекао да Украјина треба да има неутралан статус, те да њене границе треба ревидирати.
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала