- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

О чему све треба водити рачуна током сунчања

CC0 / Unsplash/Arturo Rivera / Сунчање
Сунчање - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2024
Пратите нас
Специјалиста пластичне, реконструктивне и естетске хирургије доктор Јадран Бандић рекао је данас да грађани током сунчања морају да воде рачуна да не изгоре како би избегли оштећења коже и додао да је у јулу небезбедно излагање Сунцу у периоду од 10 до 17 сати.
Говорећи о мерама заштите од Сунца у летњем периоду, Бандић је навео да је крема за сунчање важна, али да је основна превенција да се не изгори на сунцу.
Он је рекао да је на Медитерану најтоплији месец јул и да је због тога безбедно сунчати се ујутру од 9 до 10 часова, јер тада Сунце има најјачу снагу да направи добар имунитет, а да нема оштећења.
"У јулу није безбедно од 10 до 17 сати, а треба се сунчати од 17 до 18 сати, јер тад Сунце поново има добру снагу да направи имунитет", рекао је Бандић за Танјуг.
Бандић је указао и да се у августу време помера за сат времена, па је излагање сунчевим зрацима безбедно до 11 сати, а треба избегавати период од 11 до 16 часова.
"У септембру је безбедно сунчати се између 11 и 12 сати, и од 15 до 16. То је време када се може сунчати без креме, добити имунитет, а немати оштећења коже која су опасна за карциноме. То је прва мера заштите", појаснио је Бандић.
Доктор је напоменуо да је сунце важно због имунитета и да не постоје суплементи који могу да надоместе витамин Д, али да треба водити рачуна у ком временском периоду се излази напоље и сунча се.
Он је указао и да је потребно да се током боравка на Сунцу у време када није безбедно носи одећа која има спф у себи.
"И тек онда, крема на површине које нису заштићене у небезбедно време и опет, и крему не треба сувише користити, јер и крема кад се користи немате витамин Д", рекао је он.
Бандић је саветовао грађане да у периоду када боравак на Сунцу није безбедан буду што више у хладовини у којој има доста траве и не види се велика водена површина.
Он је додао да је већина карцинома коже изазвана сунчањем и да то показује и студија из Велике Британије.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала