- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Случај преваре због које је ЕПС остао без милиона прелази у руке Тужилаштва за организовани криминал

© Sputnik / Лола ЂорђевићПалата правде
Палата правде - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2024
Пратите нас
Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег суда у Београду огласило се функционално ненадлежним за поступање по оптужници против десет окривљених у вези са злоупотребама приликом изградње железничког колосека од станице Стиг до станице ТЕ КО Костолац, чији је наручилац било Јавно предузеће Електропривреда Србије (ЈП ЕПС).
По правоснажности овог решења списи предмета ће бити достављени Посебном одељењу за организовани криминал Вишег суда у Београду, сазнаје Танјуг.
Главни јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду Ненад Стефановић је 11. јула саопштио да је Посебно одељење за сузбијање корупције тог тужилаштва у Београду подигло поменуту оптужницу којом се окривљенима, у зависности од њиховог положаја и радњи описаних у оптужници, на терет стављају кривична дела: Злоупотреба службеног положаја, Злоупотреба положаја одговорног лица, Прање новца, Пореска утаја из Кривицног законика, као и Неосновано исказивање износа за повраћај пореза и порески кредит из Закона о пореском поступку и пореској администрацији.
Тужилаштво је такође предложило Вишем суду у Београду да све окривљене обавеже да плате новчани износ сразмерно прибављеној имовинској користи, од како је оптужници наведено 7,458.019, 71 долара, рекао је тада Стефановић.
Такође, имајући у виду кривична дела која се окривљенима оптужницом стављају на терет, као и износе прибављене имовинске користи, а која прелази 200.000.000,00 динара, у складу са одредбама Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције, предложило је и да се Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег суда у Београду огласи ненадлежним за поступање по овој оптужници и исту достави Посебном одељењу за организовани криминал тог суда, као стварно и месно надлежном.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала