- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Траже заједнички језик са Русијом: Запад испитује терен за нову прилику преговора о Украјини

© Sputnik / Vitaliy BelousovМинистарство спољних послова Русије
Министарство спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2024
Пратите нас
Запад испитује терен за нову прилику преговора са Русијом о решавању украјинске кризе, јер схвата да се ситуација око Украјине окренула против њега, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова за Спутњик.
На питање шта би могло да покрене Запад на преговоре са Москвом, она је скренула пажњу да је сусрет Сергеја Лаврова и његовог колеге Игњација Касиса на маргинама седнице Савета безбедности УН иницирао Берн.
„Са Сергејем Викторовичем Лавровом састали су се на седници не само представници глобалне већине, представници Кувајта, Бахреина, Ирана и Мађарске, већ и министар спољних послова Швајцарске. Сусрет је иницирала швајцарска страна. Ето и одговора на питање – они несумњиво испитују терен“, рекла је Захарова.
Она је додала да Запад оптужује Русију за неуспех преговора, да организује сопствене формате, али да је схватио да то не функционише.
„Никаква 'мировна формула' Зеленског неће бити промовисана. То није мировна формула. Све што је Украјини пружало подршку – конференције, самити, форуми, све је зашло у ћорсокак“, оценила је дипломата.
Према речима Захарове, Запад тражи заједнички језик са Русијом.

„Зашто? Сви познајемо западне земље. Када им иде добро, ништа не покрећу. Командују, наређују, игноришу, раде шта им одговара, али засигурно не покушавају да пронађу неке додирне тачке. То је колективни Запад, дивљи Запад, таква је то нарав. Стога, ето показатеља да одлично схватају да се ситуација на бојном пољу развија против њих, притом, тотално против њих. У политичком смислу остали су самоизоловани“, констатовала је она.

Дипломата је истакла да су говори представника глобалне већине на седници Савета безбедности УН у уторак показали да је Запад у мањини, као и да су се ти представници сложили са ставом Москве.

Амерички новац утрошен у кланицу

Захарова се осврнула и на америчка новчана средства упућена Украјини за наставак сукоба. Та средства могла су да послуже јачању безбедности САД, сматра она.
„Сав новац, који је требало да се употреби за јачање и одржавање безбедности у Сједињеним Америчким Државама, отишао је у Украјину. Премашили су већ стотине милијарди долара – новац, кредити, оружје отишли су у кланицу, а не злогласној заштити Украјине. Каква је то заштита? Судећи по дешавањима у Америци, тај новац је могао да буде употребљен за очигледне потребе. Али, уместо тога, он иде у кланицу. То крупно питање стоји пред читавом земљом и уопште не звучи смешно - Где је новац? И зашто неконтролисано одлази?"
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров раније је изјавио на седници Савета безбедности УН да Москва предлаже да се отклоне основни узроци украјинске кризе, а да би решавање актуелног сукоба требало да обухвати и елиминисање претњи по Русију које долазе из западних земаља. Америка је одбацила његов предлог.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала