- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Велика међународна акција „Генерал“ у Црној Гори: Хапшења због кријумчарења дроге

© Sputnik / Бобан НововићЦрногорска полиција
Црногорска полиција - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2024
Пратите нас
У међународној акцији "Генерал", по налогу Специјалног државног тужилаштва Црне Горе, припадници СПО ухапсили су девет особа, а кривичне пријаве су поднете против 19 лица због сумње да су кријумчарили дрогу.
"По налогу Специјалног државног тужилаштва (СДТ), Специјално полицијско одељење (СПО) је лишило слободе В.У., В.М.Ч., М.Б., Н.У., В.Д., Д.Р., П.М., М.П. и В. П., и против њих, као и против Р.З., Д.П., В.В., Р.Б., И.Д. и Л.Д., који су у бекству или нису достижни државним органима и М.Б., Д.М., В.Л. и Р.П., који су на издржавању затворске казне, поднело кривичну пријаву због постојања основа сумње да су учинили кривична дела стварање криминалне организације и неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога", саопштено је из СДТ-а.
Наведено је да је предмет кривичне пријаве деловање криминалне организације коју су организовали осумњичени В.У. и Р.З., а чији припадници су постали остали осумњичени, у међународним оквирима, у циљу вршења кријумчарења опојне дроге кокаин из Јужне Америке у Европу и Аустралију, бродовима, у количини од 1.570 кг, у октобру 2020. године, које је спречено од органа откривања Колумбије, и у количини од око 900 кг, у јуну 2021. године, које је спречено од органа откривања Аустралије.
"Откривање и обезбеђивање доказа о кривичним делима и осумњиченима и прикупљање свих других обавештења и података који могу бити од користи за успешно вођење кривичног поступка спроведено је у вишемесечној континуираној сарадњи и кроз међусобну размену информација Специјалног државног тужилаштва и Специјалног полицијског одељења са Агенцијом Европске Уније за спровођење закона - ЕУРОПОЛ, Федералним истражним бироом - ФБИ и Управом за сузбијање наркотика - ДЕА Сједињених Америчких Држава и Аустралијском федералном полицијом - АФП, док је доказне и полицијске мере и радње према осумњиченима, до подношења кривичне пријаве предузимало Специјално полицијско одељење. Асистенцију су пружили службеници Одсека за борбу против дроге и Сектора полиције специјалних намена", навели су из СДТ-а.
Полиција ће, навели су, осумњичене спровести на саслушање у законском року, док је полиција претходно претресла њихове станове и друге просторије које користе у Црној Гори, ради проналаска трагова кривичних дела и предмета важних за кривични поступак.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала