- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

У Кијев стиже специфичан натовац: Откривамо који задатак доноси

© AFP 2023 / KARIM JAAFARПатрик Тарнер
Патрик Тарнер - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2024
Пратите нас
Именовање Британца Патрика Тарнера за вишег представника НАТО у Кијеву говори о томе да алијанса тежи дугорочнoj стратегији за Украјину која има за циљ даљу конфронтацију са Русијом. Спровођење таквих планова ће бити његов главни задатак на новом месту. Сходно томе, сукоб ће бити продужен, оцењују руски експерти.
Према њиховим речима, у овом случају се јачају односи између НАТО-а и Украјине, којима НАТО „храни“ Украјину празним обећањима о пријему у алијансу, а с друге стране је користи за своје циљеве у супротстављању Русији. Самим тим, овај званичник НАТО-а, који је додељен Украјини, заправо ће бити „погонски каиш“ овог система, истичу експерти.
„НАТО продужава сукоб у Украјини. Ово је сукоб исцрпљивања који мора бити бирократизован, обезбеђен финансирањем, снабдевањем наоружања на дужи временски период и који мора бити независан од промене власти у Сједињеним Државама и другим западним земљама. Односно, ово је покушај да се створи дугорочна игра исцрпљивања, која би, са становишта западних аналитичара, требало да им на крају донесе резултате. Они могу то себи да приуште, јер њихови финансијски губици нису упоредиви са физичким губицима Украјинаца... Генерално, ово је врло цинична прича, цинична игра“, каже руски новинар Андреј Сидорчик.
Тарнер ће постати главна фигура у сарадњи НАТО-а са властима у Кијеву, координисаће рад алијансе у украјинском правцу и даваће НАТО-у процене и препоруке у вези са ситуацијом у Украјини, саопштила је алијанса, док стручњаци објашњавају да се овде ради о даљем губитку суверенитета Украјине, пошто ће Тарнер сада Кијеву директно диктирати вољу Запада у војној сфери, издаваће наређења, захтеве, одређиваће правила игре.

Ко је Патрик Тарнер

Руски експерти напомињу да Тарнер скоро 40 година ради у сферама везаним за одбрану и безбедност и, како наводе, искусан је „стратешки планер“. Претходно је обављао функцију помоћника генералног секретара НАТО-а за операције, а радио је и као помоћник генералног секретара за одбрамбену политику и планирање. Био је и на неколико виших позиција у Великој Британији.
Сидорчик додаје да он има искуство „затварања пројеката“, што би требало да буде забрињавајуће за Кијев.
„Занимљиво је да је господин који је постављен на ту функцију веома специфичан, јер је управо он учествовао у повлачењу НАТО трупа из Авганистана, 2021. године. Дакле, можемо говорити о томе да се он, с једне стране, може посматрати као човек који је ангажован да одужи конфликт и обезбеди некакве приоритете за НАТО, а с друге стране можемо рећи да је именована особа са искуством у ликвидацијама, да тако кажем, тржишта на коме се све дешава, скраћивања средстава и затварању пројеката. Он може да делује у ова два правца. Он је веома подобан и успешан чиновник, али на месту Кијева – био бих веома опрезан“, додао је Сидорчик.
У Русији постоје оцене и да би именовање представника НАТО-а у Кијеву могло да буде лош сигнал за Владимира Зеленског, јер му то додатно смањује маневарски простор и могућности.
Другим речима, слање представника НАТО-а у Кијев указује на недостатак независности кијевског режима, а истовремено потврђује и то да западне земље само користе Украјину и потпуно контролишу унутрашње процесе у тој земљи.

Украјина је за НАТО „жртвено јагње“

Заправо, НАТО је поставио курс милитаризације Украјине, много пре почетка руске специјалне војне операције, која је започела фебруара 2022. године, снабдевајући Кијев оружјем за борбу против становништва у Донбасу. У суштини, гурали су кијевски режим ка војном сукобу уместо уместо ка спровођењу Минских споразума и миру.
На последњем јулском самиту НАТО у Вашингтону, прошле недеље, алијанса је одобрила даље мере подршке Кијеву, укључујући финансирање од 40 милијарди евра, стварање нове структуре, која ће обучавати Оружане снаге Украјине и промовисати њихов развој како би се постигла интероперабилност са алијансом, а одлучено је и да се повећа присуство алијансе у Украјини, између осталог, кроз именовање шефа канцеларије НАТО-а у Кијеву, што је такође новостворена структура.
Осим тога, заједничка декларација садржи клаузулу о „будућности Украјине у НАТО-у“ и најављује интегрисанији статус ове земље у алијанси. Међутим, Сидорчик је уверен да ће НАТО лако жртвовати Украјину.

„Они о томе говоре и званично - Украјина може бити у НАТО-у само након победе над Русијом. Али, пошто неће бити победе над Русијом, Украјина никада неће бити у НАТО. Остају само две опције - или ћете у неком тренутку постићи договор, или ће вам на крају остати голет, после борбе до последњег Украјинца. НАТО очигледно сматра да су обе опције могуће. Ако нема Украјине, неће бити проблема. Просто, није ишло - Сједињене Државе су много пута биле у тој ситуацији, а класичан пример је Вијетнам... Време је прошло, све је заборављено. Украјина се у том смислу ни по чему не разликује. Ако Украјина треба да буде жртвована, биће жртвована... Украјина може да умре, а НАТО умрети не жели“, закључио је Сидорчик.

Вест о постављању Тарнера на место шефа НАТО представништва у Кијеву објавио је одлазећи генерални секретар алијансе Јенс Столтенберг, који је рекао да ће он ту улогу преузети у септембру ове године. Према његовим речима, Патрик Тарнер доноси године лидерства и искуства, има добру репутацију у постизању резултата и сигуран је ће се „истаћи у овој важној улози, док НАТО наставља да појачава своју подршку Украјини“.
Генерално, за сада НАТО бира пут ескалације и прелази „црвене линије“, док Москва наставља да демонстрира отвореност за дијалог и мировне преговоре, како би се избегла даља ескалација и сачувао мир у Европи.
Лидери земаља-чланица НАТО-а на самиту у Вилњусу - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2024
СВЕТ
НАТО срља у провалију: Последње припреме за директан сукоб с Русијом /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала