- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Присуство бродова НАТО-а на Црном мору ─ претња за Русију

© AFP 2023 / DANIEL MIHAILESCUБродови НАТО-а на војним вежбама
Бродови НАТО-а на војним вежбама - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2024
Пратите нас
Присуство бродова НАТО-а у региону Црног мора представља претњу за Москву, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући указ председника Украјине, којим је ступила на снагу одлука Савета за националну безбедност и одбрану о стратегији поморске безбедности земље.
Основни задаци ове стратегије су изградња украјинских поморских снага и осигурање сталног присуства снага НАТО-а на Црном мору.
„Концентрисано присуство бродова НАТО-а, узимајући у обзир и Бугарску и Румунију, приобалне државе-чланице Алијансе, наравно да представља додатну претњу Русији, а посебно у тренутној ситуацији непосредног мешања држава НАТО-а у сукоб у Украјини“, рекао је Песков новинарима.
С тим у вези, Русија ће предузимати све неопходне мере како би осигурала своју безбедност, нагласио је портпарол.
Он је додао и да Турска испуњава своје функције администратора у регулисању пловидбе.
„Режим боравка нецрноморских држава у водама Црног мора је прилично строго регулисан Конвенцијом из Монтреа. Турска у датом случају представља администратора и сасвим добро обавља своју функцију“, оцени је Песков.
Конвенција из Монтреа усвојена је 1936. године. Она подразумева слободу проласка кроз мореуз за трговачке бродове и у мирнодопско и у ратно време, али у различитим режимима.
Истовремено, документ ограничава боравак ратних бродова нецрноморских држава у Црном мору на период од три недеље. У ванредним ситуацијама Турска има право да забрани или ограничи пролазак војске кроз Босфор и Дарданеле.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала