- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Мистерија: 800 украјинских војника нестало у Херсонској области

© AP Photo / LIBKOSУкрајинска војска
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2024
Пратите нас
Више од 780 украјинских војника нестало је од октобра 2023. до јуна 2024. године у селу Кринки у Херсонској области на левој обали Дњепра, пише украјински лист „Следствие.инфо“, позивајући се на податке украјинске полиције.

„Као званично нестало у том месту у периоду од октобра 2023. до јуна 2024. године води се 788 мушкараца. Знатно је мањи број страдалих војника који су извучени одатле – 262 особе за исти временски период“, наводи се у саопштењу.

Координатор николајевског илегалног проруског покрета Сергеј Лебедев саопштио је у јулу, позивајући се на своје изворе, да украјински милитанти пуцају на саборце који покушавају да се предају у Работину, као и да се исто десило у селу Кринки. Како је рекао, „нема евакуације, нема залиха, али ту су док не сахранимо све који покушају да се предају – они пуцају на своје“.
Губернатор Херсонске области Владимир Салдо је у фебруару рекао да су Кринки и околина очишћени, али да су настављени покушаји украјинских оружаних снага да се искрцају на једно од острва.
Нешто раније, такође у фебруару, тадашњи министар одбране Русије Сергеј Шојгу изјавио је да се у селу Кринки налазе четири бригаде поморске пешадије Оружаних снага Украјине, које су имале задатак да стигну до западне обале Крима. Према његовим речима, непријатељ је ту изгубио скоро 3.400 људи.
Касније, крајем маја, Салдо је саопштио да се у селу и даље откривају страшни призори – подруми затрпани телима украјинских војника.
Украјински лист„Страна” писао је у априлу да су судови у Украјини почели да изричу казне војним лицима због одбијања да изврше наређења током покушаја да задрже положаје у селу Кринки. Према писању медија, један војник у Украјини осуђен је на пет година затвора, јер је одбио да изврши наређење за одбрану јужне границе села, а на суду је објаснио то страхом за сопственом живот.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала