- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Урсула фон дер Лајен најавила формирање европске одбрамбене уније

© Sputnik / Лола Ђорђевићшефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен
шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2024
Пратите нас
Урсула фон дер Лајен обећала је данас да ће покренути пројекте одбране ЕУ, укључујући ваздушни штит, као и да неће одустати од зелене политике, уколико поново буде изабрана за други мандат на челу Европске комисије.
Такође је најавила нов приступ управљању спољним границама ЕУ.
У документу на 31 страници, она је изнела своју визију и смернице, пре него што посланици ЕУ буду гласали касније данас о њеном избору, преноси Ројтерс.
Између осталог, Фон дел Лајен је предложила нову климатску политику и фокус на изградњи истинске европске одбрамбене уније.
“Предложићемо низ пројеката одбране у заједничком европском интересу, укључујући европски ваздушни штит и сајбер одбрану”, наводи се у политичким смерницама Фон дер Лајен, које је данас објавила Европска комисија.
Она је најавила да ће предложити нови приступ управљању граница и враћању миграната. Обећала је и да ће у случају поновног избора на место председнице ЕК ојачати агенције Фронтекс и Еуропол.
"Нећемо показати толеранцију према онима који прете безбедности наших граница и нашим грађанима са хибридним нападима", рекла је Фон дер Лајен.
Додала је да намерава да утростручи број припадника европске граничне и обалске страже.
Такође је најавила да ће именовати комесаре за проширењуе ЕУ и односе са Медитераном.

Приступање ЕУ процес заснован на заслугама

Фон дер Лајен навела је да ће приступање ЕУ увек бити процес заснован на заслугама и поручила да ће бити појачана подршка за припрему земаља кандидата, укључујући кроз инвестиције и реформе из Плана раста за Западни Балкан.
"Приступање ЕУ увек ће бити процес заснован на заслугама – и сваки кандидат ће се оцењивати на основу сопственог напретка ка испуњавању свих критеријума. Појачаћемо подршку за припрему земаља кандидата, посебно користећи инвестиције и реформе у Плану раста за Запад Балкан и инструмент за Украјину. Ово ц́е помоћи да се они интегришу у делове правних тековина ЕУ и јединствено тржиште и то ће их навикнути на приступ фондовима ЕУ", наводи се у политичким смерницама Фон дер Лајен, које је данас објавила Европска комисија.
У делу под називом "Проширење као геополитички императив" она је додала да ће владавина права и основне вредности и даље бити камен темељац политике проширења ЕУ, и темељи реформисане и проширене Уније у будућности.
"Именоваћу посебног комесара за проширење да управља овим радом", поручила је Фон дер Лајен.
Она је подсетила на прославе којима је ове године обележено 20 година од највећег таласа проширења и које су, како је оценила, омогућиле да се размисли о том успеху за земље које су се придружиле ЕУ, као и за целу Унију.
"Историја поново зове, а Европа има јасан избор за своју будућност", навела је Фон дер Лајен.
Она је изразила да је морални, политички и геополитички императив да се додатно употпуни ЕУ, у складу са обећањем датом у уговорима ЕУ.
"У свету великих сила, већа и јача Унија нам даје већу геополитичку тежину и утицај на глобалној сцени. Помаже нам у смањењу наших зависности, побољшава нашу отпорност и јача нашу конкурентност. То нас чини сигурнијим и може помоћи у учвршћивању демократије, стабилности и владавине права широм Европе", навела је Фон дер Лајен, уз оцену да то неће бити лако путовање.
Указала је и да су многи сумњали у способност ЕУ да интегрише велики број земаља чланица 2004. године, "све са различитим снагама, економским структурама и величином становништва".
"Али ЕУ је одговорила изазову, интерно се припремајући и рано интегришући. Европа ће поново одговорити на овај изазов", закључила је Фон дер Лајен.
Европски парламент (ЕП) гласаће данас о избору актуелне председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен за други петогодишњи мандат на тој функцији.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала