- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Војник са противдронским оружјем у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Кијев наставља да гађа цивилне објекте; Амерички генерал: Сукоб постаје непредвидљивији

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 876. Министарство одбране саопштило је да се 95 руских војника вратило из украјинског заробљеништва. Руска војска уништила је украјинско возило „бредли“ и оруђе М113. Мађарски министар Сијарто изјавио је да би ове године могла бити одржана друга конференција о Украјини на којој би требало да буде и Русија.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:35 18.07.2024
Трећи пут у последњих сат времена украјинске трупе су уз помоћ дронова напале стамбено насеље Комсомољац у Горловки, ДНР, рекао је градоначелник града Иван Приходко.
Представништво ДПР-а у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези са ратним злочинима Украјине саопштило је да су Оружане снаге Украјине у 20.50, 22.10 и 22.15 сати бациле експлозивне направе из дронова на Никитовски округ Горловке.
21:32 18.07.2024
Главнокомандујући савезничких снага НАТО-а у Европи генерал Кристофер Каволи сматра да што дуже траје сукоб у Украјини, постаје све непредвидљивији.
„Ратове је генерално тешко предвидети, али ако су дуги, онда је још теже предвидети било шта“, рекао је Каволи, говорећи на форуму о безбедности у Аспену у Сједињеним Државама.
Према његовим речима, једна од главних лекција украјинског сукоба је да у таквим сукобима „морамо да тежимо брзој победи“, јер ако се сукоб одужи, онда ће га пратити најнеочекиванији обрти.
Каволи је додао да су главни фактори украјинског сукоба, поред доступности наоружања и муниције, довољан број војног особља, као и њихова обученост и формирање борбено спремних јединица.
Према његовим речима, питање снабдевања украјинске војске наоружањем и обука војника зависи од Запада, али не и питања мобилизације.
„А ово је постао веома озбиљан изазов за Украјину у последњих шест месеци“, рекао је амерички генерал.
Он је поздравио спуштање старосне границе за мобилизацију у Украјини и указао и на напоре западних земаља да обуче украјинску војску.
Каволи је такође истакао да је за преузимање иницијативе неопходно створити борбено спремне јединице и искористити могућности које се у том погледу отварају.
16:40 18.07.2024
Орбан: Мировна иницијатива Мађарске о Украјини добро напредује
Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да се његова мировна иницијатива за решавање руско-украјинског сукоба разликује од званичног концепта ЕУ. Према његовим речима, иницијатива добро напредује, а први кораци су већ предузети.
„Добро напредујемо са тим (мировном иницијативом)... Предузели смо све кораке у склду са планом. Суштина нашег концепта се разликује од званичног концепта, Европска унија није извршилац спољне политике САД“, рекао је он новинарима пре почетка самита Европске политичке заједнице у Великој Британији.
Орбан је објаснио да сада сматра најважнијим прекид ватре и почетак преговора. Друге западне земље се надају да ће се сукоб завршити на бојном пољу, рекао је он. Међутим, сам мађарски премијер инсистира на потреби да се преговори одрже што пре.
„Сваког дана губимо животе хиљада невиних људи. Морамо да зауставимо ово“, рекао је он.
Почетком јула Виктор Орбан је, у оквиру „мировне мисије“, посетио Кијев, Москву, Пекинг и Вашингтон. На основу резултата својих путовања изнео је предлог Европском савету за нови приступ решавању руско-украјинског конфликта. Међутим, посланици Европског парламента и представници Европске комисије напомињу да мађарски премијер нема мандат ни за какве „мировне мисије“.
14:13 18.07.2024
У северном делу Харковској области регистрован је повећан број страних плаћеника у редовима украјинске војске и то пре свега из Француске, рекли су представници руске администрације региона.
Како се наводи, постоје подаци о 32 погинула Француза.
13:48 18.07.2024
Западне земље су узнемирене што украјинска војска трпи неуспехе на путу ка неизбежном поразу, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Оружане снаге Украјине трпе неуспех за неуспехом на путу ка неизбежном поразу. То, наравно, забрињава Запад, који свим силама покушава да спречи победу Русије. А када нема других начина, користи се терор“, рекла је дипломата на редовном брифингу.
13:09 18.07.2024
Најважније из новог брифинга Министарства одбране Русије:
ПВО снаге су током претходног дана обориле украјински авион МиГ-29 и 74 дрона;
Група „Север“ је претходног дана уништила три противничке бригаде, одбила два контранапада, украјинска војска изгубила је готово 160 војника;
Група снага „Дњепар“ уништила је два складишта муниције и складиште војно-техничке опреме украјинске војске;
Оружане снаге Украјине изгубиле су готово 540 припадника у зони одговорности руске групе снага „Југ“;
Оружане снаге Украјине изгубиле су у зони одговорности руске групе снага „Запад“ током протеклог дана готово 520 војника и 6 складишта муниције;
Група снага „Исток“ током претходног дана побољшала је тактички положај, а украјинске снаге изгубиле су у зони одговорности групе готово 120 војника;
Оружане снаге Украјине изгубиле су готово 290 војника и 1 оклопно возило пешадије „МаксПро“ у зони одговорности групе снага „Центар,
Оружане снаге Русије уништиле су инфраструктуру војног аеродрома, људство и технику Оружаних снага Украјине у 127 региона.
12:12 18.07.2024
Руске снаге у Волчанску у Харковској области постепено напредују, прва линија вишеспратница узета је под контролу, саопштио је заменик начелника главне војно-политичке управе руског министарства и командант одреда специјалних снага „Ахмат“ генерал-мајор Апти Алаудинов .
„Ако говоримо о самом Волчанску, где имамо директна јуришна дејства јединица Министарства одбране, треба напоменути да смо последњих дана имали најтежи део – вишеспратнице у Волчанки. Прва линија ових зграда већ је у потпуности под контролом јединица руског Министарства одбране. Наше јединице свакодневно помало напредују“, рекао је Алаудинов за телевизију „Русија 1“.
11:31 18.07.2024
У нападу украјинског дрона на село Отрадно у Белгородкој области повређене су три особе, саопштио је губернатор области Вјачеслав Гладков на Телеграму.
Према његовим речима, дрон је напао аутомобил који је возила жена. Због експлозије, ауто је ударио у ограду приватне куће и запалио се. Жена није повређена, али су рањене три особе које су се у тренутку напада налазиле у близини. Повређенима је указана лекарска помоћ, додао је Гладков.
11:28 18.07.2024
11:14 18.07.2024
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Сумској, Полтавској, Харковској, Дњепропетровској, Кировоградској, Черкаској, Виницкој, Николајевској и Одеској области Украјине.
09:19 18.07.2024
Актуелни шеф Европске комисије Урсула фон дер Лајен је у свом изборном програму до 2029. Године обећала да ће наставити војну подршку Украјини све док то буде потребно.
„Најбоља инвестиција у европску безбедност је улагање у безбедност Украјине. Европска финансијска, политичка и војна подршка мора да се настави онолико дуго колико је потребно“, наводи се у предизборном програму Фон дер Лајенове.
Посланици Европског парламента гласаће у четвртак у Стразбуру о кандидатури Урсуле Фон дер Лајен за место новог шефа Европске комисије.
08:25 18.07.2024
Противваздушни систем „панцир С1“ уништио је украјински дрон у зони специјалне војне операције, саопштило је Министарство одбране Русије.
07:32 18.07.2024
У Дњепропетровску и Кривом Рогу одјекнуле су експлозије, јавили су украјински медији.
07:31 18.07.2024
Два удара праћена озбиљном детонацијом изведена су у правцу Рафинерије нафте Кременчуг у Полтавској области, саопштио је за Спутњик координатор николајевског илегалног проруског покрета Сергеј Лебедев.
Такође је у Кременчугу изведен напад на фабрику вагона, где се ремонтује техника.
Лебедев је додао и да је ноћас изведен напад на војни аеродром Миргород у Полтавској области.
07:22 18.07.2024
Дежурни системи ПВО су током протекле ноћи уништили и пресрели 33 дрона изнад Крима и два изнад Брјанске области, а на Црном мору уништено је 10 беспилотних чамаца, саопштило је руско Министарство одбране.
07:17 18.07.2024
Послуга хаубице 2А65 „мста Б“ групе „Дњепар“ уништила је камуфлирано упориште украјинске војске на десној обали Дњепра на херонском правцу, саопштило је руско Министарство одбране.
07:17 18.07.2024
Артиљеријски одред хаубице 2С19 „мста С“ групе снага „Центар“ уништио је ватрене положаје и упориште украјинске војске на авдејевском правцу, саопштило је Министарство одбране Русије.
07:15 18.07.2024
Руска група „Запад“ уништила је током протеклог дана 13 минобацачких одреда украјинске војске, саопштио је начелник прес центра групе Иван Бигма.
07:15 18.07.2024
Руске снаге одбиле су код Севастопоља напад поморског беспилотног чамца. Он је уништен, саопштио је губернатор града Михаил Развожајев.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала