Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Тек очекујем притиске да уведемо санкције Русији

© Sputnik / Лола Ђорђевић Александар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да очекује притиске на Србију да уведе санкције Русији.
„Па не, ово кад сам говорио на панелу, видео сам ја шта нам се према. То тек очекујем!“, овако је председник одговорио на питање да ли је неко у Лондону покушао да изврши притисак на њега да уведе санкције Русији.
Додао је да на самиту Европске политичке заједнице имао много важних и добрих састанака и рекао да је са председником Француске Емануелом Макроном разговарао о његовој посети Србији која ће се највероватније догодити крајем августа и почетком септембра.
Он је новинарима рекао да је са Макроном имао најдужи састанак и то о свим питањима и будућности Србије, али и да су разговарало о економској, војно-техничкој сарадњи.

"Разговарао сам и са новоизабраним холандским премијером који је ме научио да му се презиме изговара Шоф, али смо разговарали и о плану раста и реформској агенди. Разговарао сам и са (грчким премијером) Киријакосом Мицотакисом, Зеленским и другим лидерима из региона и Европе, председницом Швајцарске и верујем да смо обавили добар разговор", рекао је Вучић.

Како је појаснио са Зеленским је имао разговор о свим билатералним питањима.
Вучић је додао и да је разговарао са литванским премијером, пољским Доналдом Туском, са мађарским премијером Виктором Орбаном, као и са председником Румуније Руменом Радевим, премијером Малте Робертом Абелом.
"То су били добри и садржајни састанци. Разговарао сам и са шпанским премијером Педром Санчезом, са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом. Са свима смо имали разговоре и били су добри, важни", рекао је Вучић.
Истакао је да је било занимљиво на панелу на коме је говорио и на коме је имао прилику да каже шта мислимо.
"Изгледало је као плус састанак на коме се говорило да Украјина мора да победи. Говорио је (британски премијер Кир) Стармер, данска премијерка, швајцарска председница, Зеленски...", рекао је Вучић.

Оштар говор Зеленског против Орбана

Вучић је рекао да је на отварању Европске политичке заједнице у Лондону, Владимир Зеленски одржао веома оштар говор против мађарског премијера Виктора Орбана који није имао прилику у том тренутку да говори, као и да је он, као председник Србије на панелу током самита поручио да би требало да постоји мало уравнотеженији став по питању Украјине и Русије.
На питање да ли је тачно да је било запаљивих говора и да ли је неко поменуо успостављање мира на отварању самита или је то и даље заборављена реч, Вучић је рекао:
"Није фер да ја говорим о свему, али да, био је (Зеленски) врло оштар говор против Виктора Орбана, који није имао прилику у том тренутку да говори. И оно што смо могли да чујемо од госпође (данска премијерка Мете) Фредериксен и од британског премијера било је - Украјина мора да победи, Украјина мора да победи, Украјина мора да победи. Бар у том првом делу није могло да се чује неко мишљење како и на који начин да се дође до дијалога и решења проблема", рекао је Вучић.
Како је навео Вучић, све је било - Украјина мора да победи, Русија мора да буде поражена и то је то.
"Онда сам ја на овом панелу рекао да бих волео да постоји мало уравнотеженији став, не по питању навијачких страсти, јер не мислим да је у питању фудбалска утакмица, па и да постоји другачији приступ решавању проблема и да би то било добро да се чује, да је то смисао демократије, а не да сви дувамо у исту тикву. Али добро, они то тумаче као јединство и уједињеност. Сви људи, пошто сам разговарао са бар 50 одсто европских лидера данас, сви знају шта се тачно збива. Сви они имају своје тајне службе које их добро, подробно и прецизно извештавају о томе шта се догађа на ратишту", рекао је Вучић.
Казао је да је, како би се рекло, воз кренуо и сви се склоне док не прође.
Додао је да никад није било тако на самиту Европске политичке заједнице.
Он је истакао да је Србија послала велику помоћ Украјини у виду 5.000 лаптопова, а да је раније послала велику финансијску подршку.
"И пружили смо помоћ много већу него што су пружили они који нам држе придике и предавање", рекао је Вучић.
Он је додао да Србија не жели да извози тенкове нигде у свету, јер како је истакао, мора да подиже и јача капацитете своје војске.
"Ја сам изабран да би штитио интересе свог народа и своје земље, а не било кога другог", поручио је Вучић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала