- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Амерички новинар осуђен на 16 година затвора због шпијунаже у Русији; САД траже његово ослобођење

© Sputnik / Alexei Kudenko / Уђи у базу фотографијаРуски врховни суд у Москви.
Руски врховни суд у Москви. - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2024
Пратите нас
Регионални суд у Свердловску осудио је новинара америчког листа „Волстрит џорнал“ Евана Гершковича на 16 година затвора због шпијунаже, јавља репортер Спутњика. Из Вашингтона поручују да ће наставити да раде на његовом ослобођењу.
Како је саопштено из суда, Гершкович није признао кривицу, али докази који су били предочени суду били су довољни за пресуду.
Шеф кривично-правног одељења тужилаштва Свердловске области навео је да је на суду утврђено и документовано да је Гершкович по налогу ЦИА у марту 2023. године прикупљао поверљиве информације о раду „Уралвагонзавода“ за производњу и ремонт војне технике. Адвокати новинара нису коментарисали пресуду.
Федерална служба безбедности Русије је 30. марта 2023. године саопштила да је Еван Гершкович приведен у Јекатеринбургу због сумње да се бавио шпијунажом у интересу америчке Владе.
Према подацима руске службе, Американац је прикупљао информације, које су биле државна тајна, „о раду једног предузећа руског војно-индустријског комплекса“.

Реаговала Америка

С тим у вези, председник САД Џозеф Бајден поручио је да Вашингтон неће престати да ради на ослобођењу америчког држављанина Евана Гершковича.
Бајден је рекао да је повратак Гершковича, као и других Американаца у домовину - главни приоритет његове администрације.
„Сједињене Америчке Државе неће обуставити напоре да га врате кући“, наводи се у документу, који је објавила Бела кућа.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен прокоментарисао је наводе да „Москва можда држи Гершковича док чека исход предстојећих америчких председничких избора у новембру“.
„Сваки покушај репатријације одређених Американаца је део процеса размене, дискусије и потенцијалних преговора. У зависности од тога шта друга страна тражи, она ће извући сопствене закључке о томе да ли су њени захтеви испуњени. Не мислим да то зависи од избора у САД или било где другде“, рекао је он.
Реаговао је и „Волстрит џурнал“. Руководство америчког листа је обећало да ће учинити све што је могуће да осигура његово ослобађање.
„Наставићемо да чинимо све што можемо у циљу његовог ослобођења и да подржимо његову породицу“, наводи се у саопштењу које је потписало руководство и издавачка кућа америчког листа.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је недавно у Њујорку да Москва има долазе о умешаности новинара у шпијунажу и да су руске и америчке специјалне службе у контакту попитању размене.
Министарство спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2024
РУСИЈА
Москва: Америчке службе користе новинаре као своје агенте
Погледјате и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала