- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Америка би могла да промени став о украјинским нападима у дубину територије Русије

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Уђи у базу фотографијаБелый дом в Вашингтоне
Белый дом в Вашингтоне - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2024
Пратите нас
САД би могле да преиспитају свој став у вези давања дозволе украјинској војсци да изводи нападе у дубину руске територије америчким оружјем, али то се за сада није догодило, изјавио је саветник за националну безбедност САД Џејк Саливан.
„Не могу да вам дам конкретан одговор на то питање, али могу да кажем да су се, према садашњем ставу нашег председника, околности промениле. Русија је покренула нову офанзиву на Харков преко границе Украјине и здрав разум је захтевао да се Украјини да могућност да изводи узвратне нападе“, рекао је Саливан.
Међутим, како је прецизирао, став америчког руководства у вези са давањем дозволе да се изводе удари у дубину руске територије – за сада остаје непромењен.
Раније је координатор за стратешку комуникацију у Савету за националну безбедност САД Џон Кирби рекао да су Сједињене Америчке Државе одобриле Украјини само „циљану и ограничену” употребу америчког оружја унутар Русије да би спречиле нападе на њихове сопствене снаге.

Могуће санкције Кини

Саливан је саопштио да би САД у наредним недељама могле увести нове санкције Кини због трговинских веза са Русијом.
„Тренутно немам шта да саопштим, али мислим да можете очекивати додатне санкционе мере (против Кине) у складу са тим како се буде развијала ситуација у наредним недељама“, истакао је он.
Председник Владимир Путин рекао је крајем маја да представници земаља НАТО-а треба да буду свесни „чиме се играју” када говоре о плановима да се Кијеву дозволи да гађа „легитимне циљеве” на руској територији помоћу ракетних система које је Запад испоручио Кијеву.
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала