- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Међународни суд правде: Израелска окупација палестинских територија је - анексија

© AFP 2023 / NICK GAMMONМеђународни суд правде
Међународни суд правде  - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2024
Пратите нас
Међународни суд правде (МСП) данас је издао саветодавно мишљење у којем наводи да израелска политика на палестинским територијама представља анексију великих делова ових територија, као и да крши право Палестинаца на самоопредељење.
Израелу је речено да обустави пристуство на окупираним територијама што пре, као и да обустави све активности у својим насељима у тим подручјима.
МСП је истакао да је неопходно да Израел плати штету која је преоузрокована окупацијом палестинских територија.
Додаје се да је израелска политика насељавања и експлоатација природних ресурса на палестинским територијама у супротности са међународним правом.
Светски суд је саопштио да сматра да Израел врши систематску дискриминацију Палестинаца на окупираним територијама, преноси Ројтерс.
МСП је истакао да све државе имају обавезу да праве разлику између Израела и окупираних палестинских територија и да не признају израелску окупацију.
Ово мишљење односи се на израелску окупацију палестинских територија 1967. године, и разматра се у одвојеном случају од тужбе Јужноафричке Републике против Израела за геноцид у Појасу Газе.
Од суда је посебно затражено да изнесе став о политици и пракси Израела према Палестинцима, као и о правном статусу окупације.
Мишљење МСП-а је саветодавно и није правно обавезујуће, али би могло да се нађе пред Генералном скупштином УН која ће одлучити како да одговори, укључујуц́и и опцију усвајања резолуције.
Такође, телима УН и нацијама биће наложено да не чине ништа да подрже или допринесу тренутној ситуацији.
Ова одлука суда би потенцијално могла имати далекосежне трговинске импликације, али би од највећег значаја биле последице по легитимитет оправдања Израела за присуство на Западној обали и у Источном Јерусалиму, оцењује ББЦ.
Око 52 земље су изнеле своје мишљење, од којих је велика већина тврдила да је окупација била незаконита и позивала МСП да изнесе исто мишљење.
САД су претходно позвале суд да се уздржи од изношења мишљења "које позива на једнострано, тренутно и безусловно повлачење Израела, а које не узима у обзир легитимне безбедносне потребе" те земље.

Нетанијаху: Јеврејски народ није окупатор у својој земљи

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је данас да јеврејски народ није окупатор у својој земљи, ни у Јерусалиму, као ни у земљи својих предака у Јудеји и Самарији.
Он је то рекао реагујући на саветодавно мишљење Међународног суда правде (МСП) у коме се наводи да израелска политика на палестинским територијама представља анексију великих делова ових територија, пренео је Тајмс оф Израел.
"Ниједна лажна одлука у Хагу неће искривити ову историјску истину, као што се не може оспорити легалност израелског насељавања на свим територијама наше домовине", додао је Нетањаху.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала