- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Трамп званично прихватио номинацију за председничког кандидата: Бог је на мојој страни

© Tanjug / AP/Paul SancyaДоналд и Меланија Трамп
Доналд и Меланија Трамп - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2024
Пратите нас
Бивши председник САД Доналд Трамп званично је на конвенцији Републиканске странке прихватио номинацију за кандидата на председничким изборима, истичући да се кандидује да буде председник читаве Америке, а не само половине земље.
Трамп, који је носио велики бели завој на десном уху, истакао је у говору на конвенцији у Милвокију да нема победе ако се добије само пола Америке.
Говорећи о нападу који је доживео на скупу у Пенсилванији, Трамп је рекао да не би ни требало да буде на конвенцији у Милвокију, али да је, како је рекао, "Бог био на његовој страни".
"Свуда ми је цурила крв, па ипак на неки начин сам се осећао веома безбедно јер је Бог на мојој страни”, казао је он хиљадама присталица на конвенцији.
Бивши председник је поручио да се неслога и поделе у друштву морају залечити.
"Морамо да делујемо брзо. Као Американце нас веже једна заједничка судбина. Дижемо се заједно или се распадамо", истакао је Трамп.
Он је поздравио и своје присталице који су били очевици атентата на њега и затражио минут ћутања у знак сећања на погинулог бившег ватрогасца Корија Комператореа, који је био у публици на митингу у Пенсилванији, када је пуцано на Трампа.
Потом је Трамп пришао Комператореовој униформи и шлему који су били изложени на бини и пољубио ватрогасни шлем.
Бивши председник је још једном позвао на помирљив тон, наглашавајући да се не смеју демонизовати разлике и другачије мишљење.
Итакао је да земља не може да издржи још четири године овакве администрације и поручио да је време за промене.
"Ово је међународна криза какву је свет ретко кад видео. Рат сада бесни у Европи и на Блиском истоку, растућа авет сукоба виси над Тајваном, Корејом, Филипинима и читавом Азијом, а наша планета се налази на ивици Трећег светског рата, а ово ће бити рат као ниједан други", оценио је републиканац.
Без обзира на опасности, како је додао, "ништа нас неће поколебати и ништа нас неће успорити и нико нас никада неће зауставити".
"Наставићемо да тежимо нашој заједничкој и славној судбини — и нећемо пропасти", нагласио је.
Осврћући се на спољну политику, Трамп је обећао да не само да ће учинити земљу безбеднијом, већ и помоћи стабилности у свету. Похвалио је Орбана, рекао да је имао добар однос са Ким Џонг Уном, наводећи да је добро бити у добрим односима са неким ко има нуклеарно оружје.
Његовом победом у новембру биће завршене "године рата, слабости и хаоса", обећао је..
"Могао сам да зауставим ратове телефонским позивом", нагласио је.
Трамп је изнео тврдњу да су судске тужбе против њега део демократске завере, оцењујући да би Бајден донео "траћи светски рат".
Поновио је и тврдњу да су демократе покрале изборе 2020. године.
Бивши председник је истакао и да је на делу "инвазија" миграната на јужним границама и нагласио да једино он може спасти земљу и "зауставити ратове једним телефонским позивом".
Трамп је говорио и о јачању америчке војске, сугеришући да би САД могле да изграде ракетни одбрамбени систем типа Гвоздене куполе изнад читаве земље, сличан ономе који има Израел.
"Ојачаћемо нашу војску и изградити Гвоздену куполу како бисмо обезбедили да ниједан непријатељ не може да нападне нашу домовину", истакао је он, додавши да би комплетан тај ракетни систем био произведен у САД.
На крају Трамповог говора, док је 100.000 балона пало са плафона, Трампу се на сцени придружила његова супруга, бивша прва дама Меланија Трамп и чланови његове породице који су седели у породичној ложи са њим, укључујући Доналда Трампа млађег, Ерика Трампа, Иванку Трамп и Каја Трампа.

Медији: Трамп и Зеленски имају за данас заказан телефонски разговор

Трамп и украјински председник Владимир Зеленски имају за данас заказан телефонски разговор, рекла су два добро обавештена извора за Си-Ен-Ен.
То ће бити њихов први разговор откако је Трамп напустио Белу кућу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала