- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Вучић: Повећање пензија за најмање 10 одсто, значајно увећање плата просветарима

© Sputnik / СпутњикДинари
Динари - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2024
Пратите нас
Председник Александар Вучић најавио је вечерас да ће пензије бити повећане за најмање 10 одсто и да ће минимална зарада бити значајно повећана, а да ће плате у јавном сектору бити повећане различито, али да би значајно повећање примања требало да буде у просветном сектору.
"Пензије морају да иду најмање 10 одсто на горе и то је сад моје обећање, видећемо тачно колико, али најмање 10 одсто у следећем буџету. Сад да ли ћемо моћи да имамо повећање месец дана раније и да иде од новембра или децембра или од јануара, видећемо. Али у наредна два месеца морамо ту одлуку да донесемо", рекао је Вучић.
Каже да ће ће бити свакако свакако значајног повећања минималне зараде.
"Што се плата тиче, верујем да ћемо ићи не на линеарно повећање у јавном сектору, већ ће бити различите групе, а мислим да, без обзира на то што по броју радних сати они не могу да се пореде са другим људима, мислим да морамо да идемо на значајно повећање примања у просветном сектору и то ће бити наша идеја", рекао је Вучић.
Председник је рекао да Србија најбоље оцене ММФ-а у региону и да то морамо да задржимо.
"Што значи да не смемо да се играмо, да не смемо да ризикујемо. Мрзим коцкање, мрзим непотребне ризике. И ово што радимо, радимо на сасвим сигурно", рекао је Вучић.
Казао је да су пензије доста повећане у претходне две године, више од 50 одсто.

О Меморандуму са ЕУ: За нас су прва следећа два корака важна

Председник је оценио да је данас, када је потписан Меморандум о разумевању о одрживим сировинама и писмо о намерама, био велики дан за Србију и указао да је и немачки канцелар Олаф Шолц рекао да им је циљ да се направи цео ланац производње.
"За нас су прва следећа два корака важна, а то је фабрика катодних активних материја, што Кина држи 73 одсто светских фабрика, 16 одсто Јапан, 9 одсто Кореја и 2 одсто Европа. У Европи су само немачки, то је БАСФ... Надам се да можемо да помогнемо нашима у Суботици око ЛФП батерија", рекао је Вучић.
Он је истакао да то мења све и да се ради о огромном новцу.
"Ако добијемо прераду и производњу катода и батерија, дакле, то је нама четири одсто вредности БДП-а реализованог током 2023. године. То нису нормални бројеви. Замислите једну Немачку, која данас има 0,1 или 0,2 стопу раста, а вама само ово допринесе са 3,97. Само то, плус све друго", рекао је Вучић.
Коментаришући данашњи догађај, каже да се наслушао разних глупости од оних који су за независно Косово и резолуцију о Сребреници.
"Београд на води је било једно од обећања. Важан у економском смислу, важан за привлачење људи. Све више туриста долази, све више инвеститора долази када то види. Али ово је дубински, много, много још значајнији пројекат. Ово суштински и дубински мења Србију", рекао је Вучић и додао да то није питање руде већ промене наше свести.
Каже и да ће бити чудесно за Лозницу и да "неће знати на шта да потроше паре".
"Све то на једну страну, али ће ту бити индиректно, а касније и директно кроз све ове друге фабрике запослено још 20.000 људи. Кажу наши противници, нема доказа да ће да буде цео ланац. Па нема. Ми нисмо ни почели да копамо било шта. Нећемо још четири године", рекао је Вучић.

Следеће недеље почиње производња е-возила у Крагујевцу

Председник Србије рекао је и да ће следеће недеље у Крагујевцу бити организован велики догађај поводом почетка прозводње електричних возила Стелантиса, као и да ће за два месеца почети серијска производња, што ће се позитивно одразити на наш БДП у последњем кварталу ове године.
Вучић је додао да ће најпре почети пробна, а за два месеца и серијска производња електричних аутомобила у тој фабрици.
"Можете да замислите како ће се то одразити на наш последњи квартал, који је далеко битнији за БДП - када нам дође електрични аутомобил који производимо овде и који ћемо да извозимо", рекао је Вучић.
Како је истакао, понедељак је велики дан за нас и захвалио људима у Шумадији који су имали поверење у владу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала