- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Вучић: Ово са литијумом велика прекретница - ништа нисмо тајили, постоје три кључне ствари /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је поносан на оно што је данас започето у Србији, да то значи велику прекретницу и промену, као и да се све ради транспарентно и да се ништа неће крити од људи.
Он је након потписивања меморандума о разумевању о одрживим сировинама и писма о намерама у Палти Србија рекао да зна које смо све потешкоће имали и пре потписивања уговора, а да је данас реч само о меморандуму и писму о намерама.

"Ништа нисмо тајили, радимо транспарентно и поносан сам на то. Поносим се пројектом. Дуг је пут до отварања рудника и ни у једном делу поступка нећемо тајити ништа од наших људи. Данас сте видели људе који су потписивали меморандуме, то је крем де ла крем привредне индустрије. Када видите најважније људе у компанијама јасно вам је да сте све из Европе довели у Србију", рекао је Вучић.

Истакао је да га данашњи дан испуњава надом за нашу земљу.
"То за нас представља прекретницу и велику промену, квантни скок у будућност", рекао је он.
Он је издвојио три важне ствари у реализацији на којима Србија инсистира, од којих је прва пуна заштита животне средине.

"Борићемо се за животну средину и здравље наших људи. Све експерте из Немачке и ЕУ ћемо имати на располагању који знају како се то ради. Без пуне заштите неће бити пројекта, а биће га јер доводимо најбоље из Европе и света да нам то обезбеде", рекао је Вучић.

Као другу ствар он је издвојио економски процват Србије, при чему је појаснио да мисли не само на руду већ и на све ове фабрике, које су, истакао је, милијарде улагања у нашу земљу.
"Запослиће директно и индиректно десетине хиљада људи. Нама су плате у Мачви и Подрињу много ниже него у Новом Саду, Сремској Митровици и Београду. Ово ће бити прилика да се те ствари промене. Али ово ће бити прилика за развој целе Србије. И оно на чему смо инсистирали. И хвала канцелару Шолцу што је рекао да ће Немачка влада да помаже на томе, а имамо ту врсту обећања од почетка од Европске комисије и уверен сам да ћемо данас чути потврду тих речи, да радимо на целокупном ланцу, а када се овде буду производиле батерије, онда сам сасвим сигуран да осим већ једног произвођача електричног аутомобила можемо да имамо још произвођача електричног аутомобила", рекао је Вучић.
Истовремено он је замолио Европу да помогне за фабрику катода као и за фабрику литијума.
"Ми имамо и првог српског произвођача литијумске батерије. Ми ћемо као држава помоћи у улагање у то, али то молимо и вас да нам помогнете. Ја сам о томе разговарао са Марашом (Шефчовичем) много пута и верујем да ће бити више европских компанија заинтересованих за то. За сада постоје две европске компаније за производњу", рекао је Вучић.
Као трећу важну ствар он је издвојио подршку јавности, нагласивши да зна да у почетку неће бити шире подршке јавности, као што је изостала за све велике пројекте, навео и да верује да ће људи све више стајати уз своју владу и земљу када виде са коликом посвећеношћу радимо.
"Када буду видели са колико посвећености, са колико марљивости смо приступили и ко су нам партнери. Ми ћемо њих да молимо и од њих да тражимо све ово што сам сада јавно рекао да буде до највишег степена поштовано. И сигуран сам да ће то да ураде јер знам са ким смо разговарали, знам са ким смо договарали, знам са ким имамо меморандум о разумевању и писмо о намарама које данас потписујемо. А наше је да будемо поуздан партнер Европи, поуздан партнер Немачкој, да поновим целој Европској Унији, поуздан партнер у снабдевању и целом свету, у том ланцу који је неопходан, а да бисмо могли да се боримо и за чистији ваздух", закључио је Вучић.

Шолц: Пројекат Јадар добар за Србију – одлука у правом тренутку

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да је пројекат "Јадар" добар за Србију и за економску перспективу развоја, не само за Србију већ и за цео регион, исичући да ће се поштовати највиши стандарди када је реч о заштити животне средине.
Шолц је изразио задовољство што је данас у Београду потписан важан споразум између Европске комисије и Србије који ће, како је рекао, јачати сарадњу у снабдевању сировинама.
"Европска комисија и Србија су управо потписали важан споразум који ће јачати нашу сарадњу у снабдевању сировинама. Други су такође склопили споразум који се бави овим развојем - компаније које ће бити укључене у то, као и финансијске институције", рекао је Шолц.
© Sputnik / Лола ЂорђевићОлаф Шолц
Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2024
Олаф Шолц
Он је навео да је реч о важном европском пројекту, наводећи да је неопходно да Европа остане суверена у свету који се мења и не буде зависна од других, због чега треба да се открију нови извори сировина.
"Морамо имати резилијентну структуру у ланцима снабдевања и морамо открити нове изворе сировина широм света, али пре свега оне у нашим земљама, у земљама где је судбина и срећа омогућила да их земље имају. Драго ми је што је донета одлука. Признајем, ова одлука тражи храброст, али је донета у правом тренутку", рекао је Шолц.
Према његовим речима, прави се важан корак копањем литијума који ће, како каже, повећати резилијентност о којој је говорио.
"Потребна нам је климатски неутрално произведена електрична енергија, али пре свега су нам потребне батерије и добар је напредак да је то сада омогућено. Желим изричито да кажем да је пројекат Јадар пре свега добар за Србију. Носи добре економске перспективе развоја за цео регион", рекао је Шолц.
Он је истакао да ће се поштовати два принципа, а то је да ће се поштовати највиши стандарди када је реч о заштити животне средине, а Немачка ће се својим искуство у рударству подржавати и помагати да се све деси као што је и најављено.

Шефчович: Споразуми ће отворити врата највећим страним инвестицијама у историји Србије

Потпредседник Европске комисије и европски комесар за међуинституционалне односе и стратешко предвиђање Марош Шефчович изјавио је да ће споразуми који су данас потписани додатно истаћи партнерство између ЕУ и Србије и истакао да ће они отворити врата највећим страним директним инвестицијама у историји Србије.
"Говоримо о историјском дану за Србију, као и за Европу", рекао је Шефчович.
Истакао је да је потписивањем Меморандума и Србија и ЕУ већ доказују да већ живе у ери чисте технологије.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПотписивање меморандума ЕУ и Србије о стратешком партнерству о одрживим сировинама
Потписивање меморандума ЕУ и Србије о стратешком партнерству о одрживим сировинама - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2024
Потписивање меморандума ЕУ и Србије о стратешком партнерству о одрживим сировинама
Он је честитао председнику Вучићу и Србији на, како је рекао, иницијативи коју предводе по питању сировина, батерија и електричних возила, а захвалио је и немачком канцелару Олафу Шолцу на подршци у тој области и подсетио на велики број европских компанија које су учествовале у потписивању споразума данас.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала