- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Атентат на Доналда Трампа: Шта (ни)је сумњиво? /видео/

© AP Photo / Gene J. PuskarДоналд Трамп после атентата
Доналд Трамп после атентата - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2024
Пратите нас
Доналд Трамп требало је до сада да буде мртав. Уместо тога, крвавог уха, уздигнутих песница и поруком ”борба”, по свој прилици осигурао је своју изборну победу на новембарским председничким изборима у Америци. Али то не значи и да је сигурно да ће ту своју победу доживети. Зато што један досадашњи усамљени вук – атентатор – не значи и да је једини…
Бивши председник Америке остао је у прилици да постане и њен будући председник зато што је преживео покушај убиства на митингу у Пенсилванији. И то само захваљујући случају, јер је буквално у последњи час благо скренуо главу да погледа ка екрану податке о мигрантима, па га је метак, уместо директно у главу, погодио пола центиметра даље у поменуто ухо.
Ово је и једини неупитан податак у читавом случају. Све друго не може а да не изазове подозрење.

Необични манекен БлекРока

Почев од тврдње званичника да је атентатор Томас Метју Крукс био дотични усамљени вук који је деловао самостално, тврдње изречене и пре него што је озбиљна истрага започела – чак и пре него што је Круксов телефон био отворен за проверу његових контаката – што ће рећи да то није утврђена чињеница (пошто ни за једну ни за другу могућност подједнако нема доказа), него покушај контроле наратива од стране оних безбедносних служби које су својим (не)чињењем и довеле Трампов живот у опасност. Одакле им потреба да контролишу наратив уместо да стварно истраже шта се догодило?
Нема никаквих назнака ни о Круксовим мотивима да убије Трампа, као што (необично за 21. век у коме живимо) званично нема ни његових трагова на друштвеним мрежама – изузев рекламе за инвестиционог гиганта и власника свега, БлекРок, у којој се појавио Крукс па компанија сад повлачи ту рекламу. Узгред, док се овај манекен БлекРока спремао да убије Трампа, први човек тог финансијског монструма Лери Финк, према писању ”Волстрит џорнала”, био је на затвореном скупу милијардера на коме су разговарали да ли да наставе да подржавају Џоа Бајдена или да му нађу замену. И како онда да се не дође до закључка да олигархија бира председника Америке, а не Американци који нешто гласају.
Пажњу привлачи и податак да је 20-годишњи Томас Метју Крукс био толико лош стрелац да није прошао ни прелиминарни круг тестирања за школски тим, те стога и питање ко га је у међувремену обучио тако да умало убије непожељног кандидата. Но питања постају и нарочито неугодна када се сагледа све оно што се дешавало приликом самог атентата.

Атентат под службеним надзором

Испоставља се, наиме, да је Тајна служба на сумњиво Круксово понашање била алармирана барем 26 минута пре него што је он пуцао на Трампа. Да је чак примећен како даљиномером одмерава растојање до бине, а Си-Ен-Ен јавља и да га је противснајперски тим Тајне службе гледао док он њих гледа кроз тај даљиномер пре атентата.
Открива се и да се један полицајац попео на кров зграде с кога се Крукс спремао да пуца, па га је Крукс претњом оружјем отерао. И није уследила никаква реакција. Испоставља се, штавише, и да је та зграда била пуна полицијских снајпериста јер им је то било зборно место, и да је унапред била означена као безбедносна претња јер се с њеног крова, на раздаљини мањој од 150 метара, пружа директан поглед на позорницу с Доналдом Трампом у центру. Па је ипак на том крову био само Томас Метју Крукс, кога су Трампове присталице телефонима снимале како се читава два минута неометан намешта да пуца на председника, с полицијом испод својих ногу. Директан, такорећи, пренос атентата, и то под службеним надзором. Да би га противснајперски тимови Тајне службе убили тек након што је испалио седам-осам пуцњева и само сасвим непредвиђеним случајем није погодио свој циљ…
Док се за сасвим бизарно, и утолико још сумњивије, објашњење кључног питања – зашто је на крову који је унапред означен као опасан био атентатор, а не они којима је дужност да атентат спрече – побринула надлежна Бајденова шефица Тајне службе Ким Читл, правдајући се да је кров накошен (а не раван), и морали су да воде рачуна о безбедности снајпериста Тајне службе те их зато нису ставили на тај кров, да одатле не би попадали!? Али снимци с лица места показују и да су припадници противснајперског тима Тајне службе, који су убили Крукса након што је овај умало убио Трампа, били на знатно искошенијем крову…

Класа донатора и екстрапрофитера

А ту је и питање тајминга атентата – свега 48 сати уочи републиканске конвенције на којој је Трамп и формално изабран за председничког кандидата. Тако да новинар Макс Блументал износи разложну тезу: да је снајпериста успео као што скоро да јесте, донаторска класа милијардера изабрала би на брзину далеко прихватљивијег (и можда унапред спремног) кандидата. Баш као што иза затворених врата исти такви бирају и председничког кандидата друге странке, што нас враћа на Ларија Финка из БлекРока и њему сличне ратне екстрапрофитере…
Уместо тога, међутим, Трамп је жив, а уз њега су као потпредседничког кандидата добили сенатора из Охаја Ј. Д. Венса који се – док заговара обрачуне с Ираном и Кином – изричито противи најважнијем текућем рату против Русије посредством Украјине.
Ко стоји иза неуспелог атентата на Трампа? Да ли је његов живот и даље у опасности? И шта нас све чека до новембарских избора за председника Америке?
О овим су питањима у ”Новом Спутњик поретку” разговарали политиколог Александар Павић и дугогодишњи новинар РТ-а Небојша Малић.
Погледајте емисију:
Републикански председнички кандидат Доналд Трамп и кандидат за потпредседника САД Ј.Д. Венс - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2024
СВЕТ
Венс: Ако Трамп победи на изборима, преговараће са Русијом
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала