Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: Ухапсићемо све помагаче убице полицајца, тражићемо хапшење његовог брата

© Sputnik / Лола ЂорђевићИвица Дачић
Ивица Дачић  - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2024
Пратите нас
Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да ће полиција утврдити циљеве и мотиве убице полицајца Небојше Крсмановића Фатона Хајризија, кога су јуче ликвидирали припадници САЈ-а, као и да ће сви његови помагачи бити ухапшени и да ће се од Немачке тражити и хапшење Хајризијевог брата.
„Када неко нападне државу као што је урадио Фатон Хајризи онда је то терористички акт“, истакао је Дачић за ТВ Прва.
Дачић је оценио да је Хајризи био опасан криминалац.
„Он је релативно млад да би учествовао у ратним активностима за време НАТО бомбардовања, али припада групи која глорификује Ослободилачку војску Косова. Који су били његови циљеви и мотиви, то ћемо утврдити, од Немачке очекујемо одговоре на питања да ли је он стварно био или није био у Немачкој“, рекао је он.
Дачић је рекао да ту има „још доста отворених питања, као што је и питање за Еулекс зашто за Хајризијем није расписана међународна потерница ако је већ побегао из затвора“.
„Оно што је сигурно јесте да ће сви људи за које смо сазнали да су део овог случаја бити ухваћени и да ће одговарати“, рекао је Дачић.
Навео је да у почетку није било јасно ко је убио једног полицајца и ранио другог, због изјаве да су документа украдена од стране брата али очигледно да ту није било никакве крађе нити је Хајризи ишао у Хановер па се враћао у Прешево.
Према његовим речима, овде је вероватније да је реч о једном другом сценарију, а то је да је неко донео пасош његовог брата на КиМ и да је то био договор.
„У принципу смо реконструисали како се то све десило, у смислу тога да је он кренуо из Прешева, да је тамо имао логистику и да је једна особа координисала ко ће га превести и тражили су возача. То је особа за коју тражимо међународну правну помоћ пошто је реч о држављанину Словеније, нашег порекла. Преко брачног пара Радовановић, који је ухапшен, ангажован је возач из Тутина да га превезе до Лознице“, објаснио је Дачић.
Додао је да су сви ти помагачи похапшени, а и у Прешову и Бујановцу се трага за лицима су помагала убици полицајца.
„Сваки детаљ ћемо расветлити и ухапсити људе који су били укључени у помагање а од Немачке ћемо тражити да се ухапси и његов брат и да се разјасни прича око његових докумената односно немачке личне карте и пасоша привремених косовских институција“, истакао је он.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала