- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ФСБ обелоданила документа о атентатима на Хитлера: Шта је омогућило да се изврши "Операција Валкира"

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаСедница немачког Генералштаба, уочи операције "Барбароса"
Седница немачког Генералштаба, уочи операције Барбароса - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2024
Пратите нас
Руска Федерална служба безбедности обелоданила је нове архивске документе у којима је шеф Хитлеровог обезбеђења и Службе безбедности Ханс Ратенхубер говорио о најпознатијем покушају атетната на нацистичког вођу од пре 80 година - "Операцији Валкира", али и другим случајевима којих је било и пре тог напада
Међу тим документима, у које је Спутњик имао увид, су и фотокопије сведочења бившег агента спољне обавештајне службе Трећег рајха који је био на дужности у Ирану, Романа Гамоте.
Како се наводи, 20. јула 1944. године извршен је покушај атентата на Хитлера у „Вучјој јазбини“, његовом штабу у Источној Пруској. Покушај атентата био је део „Операције Валкира“, тј. завере коју су сковали високи официри Вермахта оптужујући Хитлера да води Немачку ка неизбежном краху.
План је био да се убије Хитлер и збаци нацистичка власт, али у експлозији бомбе у штабу током састанка са војним врхом Хитлер је само рањен. Завера је разоткривена, највећи број учесника убијен а њихове породице биле прогоњене.
Ратенхубер је навео да је Хитлер тада доживео шок због чега су почеле да му дрхте руке а та појава се само погоршавала како је протицало време.
Према Ратенхуберовим речима, атентат је био могуће извести јер је била на снази забрана претреса војних лица која су посећивала Хитлера у том штабу.
„После тога сви официри који су долазили су претресани и одузимано им је оружје, а прегледане су им и личне ствари“, додао је Ратенхубер.
Он навод ии да је крајем јуна, почетком јула исте године постојала намера да се Хитлер ликвидира на презентацији оружја немачке пешадије.
Наиме, Хитлеру је на путу у близини Салцбурга требало да буде приказана нова униформа за пешадију, нови тенкови а завереници су намеравали да бомбу поставе у опрему неког од пешадинаца али се на крају од тога одустало.
Гледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала