- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

За једне симболика, за друге животна прича

© AFP 2023 / ANNE-CHRISTINE POUJOULATЏуд Белингем
Џуд Белингем - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2024
Пратите нас
Број на дресу. Некада знак распознавања и распореда на терену, а данас бренд. Одавно је прошло време када су фудбалери носили један до 11. Бројеви су у фудбалу данас симболика, а ево који шта значи у случају вашег омиљеног играча.
Фил Фоден - 47
Овај број подсећа младог нападача Манчестер Ситија на свог деду Ронија који је преминуо млад, у 47. години. Чак му је и Агуеро својевремено нудио своју десетку, али је млади нападач остао доследан.
Трент Александер-Арнолд - 66
Као у случају великог броја младих играча који дебитују за први тим, не гине им крупан број. Економ му је дао број 66 уочи једне утакмице Лига купа, а Трент се толико везао за њега до данас да ниједном није тражио да га промени.
Лион Бејли - 31
Репрезентативац Јамајке је одабрао број 31 из дивљења према Рахиму Стерлингу. Био је то број који је Стерлинг носио док је наступао за Ливерпул и дебитовао са свега 16 година за први тим Црвених.
Калиду Кулибали - 26
Сенегалац је узео број Џона Терија када је дошао у Челси, али то није разлог због чега га ниоси на леђима. Број 26 је изабрао јер су и он и његова супруга рођени 20.06, па је одлучио да то буде његов број.
Никлас Бендтнер - 52
Постоје два разлога зашто је популарни Лорд током наступа за Арсенал прешао са 26 на 52. Најпре је објаснио да је број осам с**** (2+6=8). Зато је пожелео свој срећан број седам, али како је био заузет, изабраио је 52 (5+2=7).
Бруно Фернандес - 8/18
Оба броја која је носио у Манчестер јунајтеду за Бруна имају изузетну вредност. Осмица је број који је носио пре него што је морао да остави фудбал. Носећи број 8 Португалац испуњава сан његовог оца, док 18 носи у знак рођендана супруге.
Хулијан Алварез - 19
Аргентинац је носио деветку и за национални тим и Ривер Плату, али је морао да је препусти Халанду по доласку у Енглеску. Међутим, желео је деветку на дресу пошто-пото па је изабрао 19, а то је уједно и рођендан његове баке.
Касемиро - 18
Бразилац је узео 18 коју је Бруно оставио пошто ју је носио његов омиљени фудбалер Манчестер јунајтеда Пол Сколс. Број 18 му је био и први број на лежима када је стигао у други тим Реала на почетку каријере.
Ван де Бек/Клајверт/Фелтман - 34
Број 34 веома је посебан за бивше фудбалере Ајакса. Пре неколико година млади фудбалер овог клуба Абделхак Нури колабирао је на терену у пријатељској утакмици после чега му је мозак трајно оштећен. Из поштовања многи бивпи саиграчи узимају његов број 34.
Месут Озил - 67
У првој сезони по преласку у Фенербахче, Озил је носио овај за многе чудни број. Ипак, 67 је ознака за турску провинцију Зунгулдак на обали Црног мора где су Месутови родитељи живели пре него што су емигрирали у Немачку.
Бруно Гимараеш - 39
У сваком клубу за који је играо Бразилац је носио овај број из поштовања према оцу. Гимараешов тата је возач таксија и 39 је број његовог возила који је Бруна инспирисао да га носи на леђима.
Дејан Кулушевски - 44
Швеђанин тренутно носи 21 у Тотенхему, али док је играо у Италији за три различита тима носио је 44 у част једног човека. Аднана Јанузаја. Толико је био одушевљен Белгијанцем у једној пријатељској утакмици да се одлучио за 44.
Фикајо Томори - 23
Као својевремено Дејвид Бекам, и Томори је узео 23 по узору на великог Мајкла Џордана. Такође, имао је 23 године када је направио трансфер каријере и прешао у Милан.
Лионел Меси - 30
Аргентинац је вероватно један од најпознатијих фудбалера који су носили десетку, али зашто је није узео у Пари Сен Жермену? Једноставно, није хтео да је отима од Нејмара, иако му је бивши саиграч понудио. Лео је узео 30, који је носио кад је дебитовао за Барсу као клинац.
Џуд Белингем - 22
Бирмингем је повукао дрес са бројем 22 после рекордног трансфера везисте у Дортмунд, а за то је постојао добар разлог. Бивши тренер у млађим категоријама дао је Белингему 22 због могућности да покрица све позиције на средини - 4, 8 и 10, а сада он у Реал Мадриду носи број пет, као легендарни Зинедин Зидан.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала