- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Хрватска планира да подстанарима плаћа део станарине

© Фото : Pexels/Photo by Tembela Bohle Некретнине
Некретнине - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2024
Пратите нас
Влада Хрватске ради на новој стамбеној политици која је нужна јер познато је да просечна породица тешко може да приушти некретнину, а с друге стране стотине хиљада станова и кућа зјапе празне.
Да би се те некретнине изнајмиле Хрватска наиме планира да као једну од мера уведе подстицаје тако да подстанарима управо држава плаћа део станарине. Министарство још не открива детаље, а ево што о тој идеји кажу агенти за некретнине, аналитичари и остали стручњаци.
С једне стране не може се пронаћи стан, а с друге стотине хиљаде стамбених јединица у Хрватској зјапи празно. Држава жели да их активира, а једна од мера би била да држава плаћа део најамнине, односно разлику између приуштиве и тржишне цене, преноси Пословни дневник.
„Ми морамо разумети ко су ти власници који би добили такву врсту субвенције. Наравно, услов је да ти власници такве станове ставе у промет по цени коју ће држава дефинисати да је приуштива. Које су то приуштиве цене? Ко има право на такву врсту најма? Исто тако, какви су ти станови, ко ће погледати јесу ти станови квалитетни или нису“, истиче агент за некретнине Мартина Матаић Шкугор.
Шта је то приуштива, а што тржишна цена пита и аналитичарка Colliers-a Анита Грбавац и упозорава на могући контраефекaт.
„Што се тиче субвенционисања закупнине, бојим се да би то имало исти ефекат као и АПН, где су цене некретнина порасле и што се на крају показало као не баш успешна мера. Бојим се да би субвенционисање најма могло да проузрокује тај контраефект да цене најма порасту“, појаснила је.
Власник агенције за некретнине Филип Бркан не мисли тако.
„Мислим да врста субвенције у којој обогаћујемо понуду на тржишту не може имати утицај на повишење цена најма јер ми с тим стављањем више некретнина на тржиште, утичемо на већу понуду. Кад имамо већу понуду значи да можемо задовољити и одређену потражњу“, рекао је Бркан.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала