- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Космички урагани ковитлају се на оба магнетна пола Земље паралелно

© Фото : Pexels/Photo by Anang Santoso планета Земља
планета Земља - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2024
Пратите нас
На Земљи, сезона урагана није само површинска појава. Јоносфера, горњи слој атмосфере наелектрисан соларним зрачењем, такође има ковитлајуће олује плазме познате као космички урагани.
Научници су први пут описали космички ураган 2021: била је то аурора у облику циклона, која се сатима ковитлала у близини Земљиног северног магнетног пола и избацивала електроне, а не воду, у горњу атмосферу.
Ново истраживање открива да се паралелни космички урагани ковитлају и у близини јужног магнетног пола.
Анализа сателитских података сакупљених од 2005. до 2016. идентификовала је 259 космичких урагана у јоносфери јужне хемисфере, кажу физичар Шенг Лу са кинеског Шандунг универзитета и колеге, пише Science News.
То је око 23 догађаја годишње у просеку, што је слично раније процењеном броју за северну хемисферу. Идентификоване су и друге симетрије. На пример, космички урагани у обе хемисфере имају тенденцију да се дешавају током летњих месеци.
Истраживачи сматрају да се те олује последице промена у Земљином магнетном пољу изазваних соларним ветром. Ова навала наелектрисаних честица од Сунца прекида линије магнетног поља. Кад се те линије поново споје, усковитлају јонизовани гас у јоносфери, потискујући токове електричне струје нагоре.
Токови се затим савијају и почињу да се врте, остављајући „око“ у центру. Тај процес је сличан уздизању топлог, влажног ваздуха у центру тропског циклона.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала