- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Америка прогони Русе по целом свету – њихова шпијунска манија прелази све мере

© Sputnik / Алексей Агарышев / Уђи у базу фотографијаПрипадници америчке полиције током претреса руског трговинског представништва у Вашингтону
Припадници америчке полиције током претреса руског трговинског представништва у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2024
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе прогоне руске држављане по целом свету и шаљу их у затвор под измишљеним изговорима, изјавио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.
„Шпијунска манија у Америци прелази све мере“, рекао је руски дипломата.
Како додаје, америчке обавештајне службе застрашују представнике руске дијаспоре.
„Оптужују их да крше законе о страним агентима само зато што наши сународници промовишу културна достигнућа своје историјске отаџбине и тако покушавају да се боре против русофобије“, нагласио је Антонов.
Што се тиче слободе говора и „привидне бриге за представнике медија“, Вашингтон скоро увек показује двоструке стандарде, оцењује дипломата.
Коментаришући реакцију Вашингтона на пресуду Американцу Евану Гершковичу који је осуђен на 16 година због шпијунаже, Антонов је истакао да су саопштења из Вашингтона испод сваке критике.

„Ово није први пут да се сусрећемо са покушајима владајућих кругова САД да нападну руско правосуђе. Добро је познат селективни приступ Вашингтона ономе што се сматра исправним, поштеним и законитим. Еван Гершкович није осуђен због тога што се бавио новинарством, него шпијунским активностима. Његова кривица је доказана током суђења“, поручио је руски амбасадор.

Регионални суд у Свердловску осудио је новинара америчког листа „Волстрит џорнал“ Евана Гершковича на 16 година затвора због шпијунаже. Како је саопштено из суда, Гершкович није признао кривицу, али докази који су били предочени суду били су довољни за пресуду. Из Вашингтона поручују да ће наставити да раде на његовом ослобођењу.
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала